Момче в спортно облекло върти педалите на велоергометър в новата болница, построена с катарски средства. Физиотерапевтът до него разказва, че 16-годишният младеж е бил улучен от израелски снайперист в главата, докато участвал в протести край граничната стена. "Оттогава насам дясната половина на тялото му е парализирана. Сега се опитваме да стимулираме мускулатурата на ръцете и краката, за да може отново да се научи да ходи", казва терапевтът.

Младежът е един от първите пациенти в новия рехабилитационен център на клиниката "Хамад" в град Газа. Болницата е в експлоатация едва от няколко месеца и е специализирана в областта на физиотерапията и на протезирането. Директорът на клиниката Рафад Лабуд казва, че в Газа има над 1600 пациенти с ампутирани крайници - предимно млади мъже. Това е печалното наследство от многото войни, водени в този регион през последните години.

Парите и Хамас

С пари от Катар осакатените мъже получават медицински протези, които ги връщат към активен живот. Модерни протези, които дават възможност дори за спорт - нещо, което в Газа досега никой не беше виждал. През следващите осем месеца в клиниката "Хамад" смятат да снабдят с такива протези поне 100 пациенти. Всичко това се финансира от богатото емирство край Персийския залив, което вложи над 18 милиона долара в строежа на клиниката и създаде близо 130 нови работни места в Газа, където безработицата е огромна. Болницата е част от глобалния ангажимент на Катар за намаляването на бедността в света, подчертава директорът ѝ Рафад Лубад и добавя: "Катар е страната, която оказва най-голяма помощ на Газа. Тя се включи във възстановяването на разрушенията, финансира проекти в сферите на инфраструктурата, образованието и здравеопазването."

Катар изгражда също жилищни сгради и джамии и редовно се включва в проекти, за които са нужни огромни парични суми. Многократно емирството е плащало и доставките на енергия за електроцентралата в Газа, за да не се задълбочава допълнително постоянният режим на тока. "През последните години бяха инвестирани над 1 милиард щатски долара само в изграждането на инфраструктурата", казва политологът Мхаимар Абузада от университета Ал-Азхар в Газа.

"Катарците казват, че подкрепят не Хамас, а хората в Газа. Макар тук да управлява движението Хамас, парите не попадат пряко в неговите ръце. Освен ако израелците не дадат изричното си разрешение за това - както през октомври и ноември миналата година, когато Катар плати заплатите на държавните служители от Хамас", пояснява политологът.

И все пак думата на радикално-ислямистката организация Хамас играе важна роля при разпределението на парите, защото именно тя е управляващата сила в тази част от палестинската автономна област. Това си личи и от думите на Басем Наим - високопоставен представител на Хамас и председател на Съвета за международни отношения. "Когато преди три-четири месеца катарците ни направиха едно дарение от около 15 милиона долара, Хамас реши, че няма да използва парите за заплати. Вместо това раздадохме на бедни семейства по 100 долара", казва Басем.

Катар иска да засили влиянието си в региона

Ясно е, че парите от Катар пряко подсилват позициите на Хамас. А съществуват и предположения, че част от катарските средства са били използвани за закупуването на оръжия за радикалното движение.

Какви цели преследва Катар в ивицата Газа? Политологът Абузада казва, че емирството иска да засили влиянието си в региона и пояснява: "Катар се надява да стане регионална сила, редом с Египет, Иран, Турция и Израел, поради което инвестира огромно количество пари - в Газа и в палестинските земи изобщо."

В миналото Катар е използвал и влиянието си над Хамас, за да стабилизира ситуацията в региона. Именно с посредническите усилия на Катар се стигна и до сегашното неофициално примирие между Израел и въоръжените палестински групировки в ивицата Газа.

Преди месец емирството обяви, че ще инвестира още 480 милиона долара в Газа - предимно в инфраструктурни проекти.