Иран ще се върне към ядрена сделка, само ако европейските страни купуват петрол от страната или да дадат заем от 15 милиарда долара до края на годината. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи, съобщава Fars.

"Ислямска република Иран, както многократно беше заявено, ще се върне към пълно прилагане (на ядрената сделка), само ако може да продава петрола си и също така да получи пълен достъп и до доходите си без никакви ограничения", каза Арачи, цитиран от rns.online.

Като друг вариант за завръщането на Иран към ядреното споразумение дипломатът посочи предоставянето на заем за Техеран, който да му компенсира загубата на доходи поради невъзможността да продава петрол в Европа.

"Заемът трябва да бъде около 15 милиарда долара за срок от четири месеца преди края на годината", каза той.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

По-рано иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че в случай на своевременно изпълнение от страна на Европа на нейните задължения Иран може да откаже да изпълни третия си етап за намаляване на задълженията по споразумението, съобщава IRNA. Според него Европа има време за това до четвъртък, 5 септември.

В средата на май Техеран официално спря изпълнението на част от задълженията по споразумението за иранската ядрена програма, изисквайки европейските участници в сделката да предоставят възможност за търговия с петрол и международни банкови операции, ограничени от американските санкции.