На хартия Русия е федерална демократична държава. На практика обаче мнозина го разглеждат като диктатура, изградена около един човек, президента Владимир Путин, който е лидер на Руската федерация от 2000 г. 

На 25 декември 1991 г. Съветският съюз престава да съществува. Руската федерация, бивша Руска съветска федеративна социалистическа република, беше една от 15-те бивши съветски републики, които станаха независими. От този момент нататък Русия започна хаотичен преход от комунистическа диктатура към капиталистическа, многопартийна демокрация, пише World Atlas.

През 1993 г. е ратифицирана нова конституция, която официално превръща страната във федерална, демократична република. Предполага се, че тази конституция защитава основните човешки права на хората, като свободата на изразяване и свободата на сдружаване. Член 10 от конституцията споменава изпълнителната, законодателната и съдебната власт, които човек би очаквал да намери във всяка съвременна демокрация, както и правомощията на тези власти.

Изпълнителната власт на правителството на Русия се ръководи от президента. Предполага се, че президентът на Руската федерация е върховният гарант на основните права и свободи на руския народ. Той или тя отговаря за поддържането на суверенитета на страната, координирането на работата и взаимодействието на държавните органи, определянето на основните цели на външната и вътрешната политика и представянето на Русия на международната сцена. Руският президент е и главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Той или тя се избира пряко от руските избиратели за срок от шест години.

Работа на руския президент е да назначава министър-председател, който трябва да бъде одобрен от Държавната дума, долната камара на руския парламент, известна като Федералното събрание. След това министър-председателят назначава членове на своя кабинет, които ръководят държавни министерства и отдели, като Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Член 94 от руската конституция поставя законодателната власт в ръцете на Федералното събрание, което е двукамарен законодателен орган, съставен от две камари. Долната камара е споменатата по-горе Държавна дума, а горната камара се нарича Съвет на федерацията. Държавната дума се състои от 450 членове, които се избират за срок от пет години. Съветът на федерацията се състои от по двама представители от всеки съставен субект на Руската федерация. Единият представител представлява законодателните клонове на съставните субекти, а другият представлява изпълнителните органи на тези субекти. Освен това руският президент има право да назначава свои представители в Съвета на федерацията, стига техният брой да не надвишава 10% от всички негови членове.

Конституцията на Руската федерация също така създава съдебна власт, която трябва да действа независимо от изпълнителната и законодателната власт. Най-висшите съдилища в Русия са Конституционният съд на Руската федерация и Върховният съд на Руската федерация. Съдиите от Конституционния съд и Върховния съд се назначават от Съвета на федерацията по предложение на руския президент. Руският президент назначава и съдиите от федералните съдилища.

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Търговия с оръжие и военно сътрудничество: Ким Чен Ун посети завод за изтребители в Русия, а Путин ще гостува на Северна Корея

Светът се притеснява от дискусиите между двамата лидери

Между 1991 и 2000 г. преходът на Русия към демокрация беше хаотичен и изпълнен с предизвикателства. Икономиката се свиваше, така че много руснаци се оказаха бедни и живееха в лишения. Страната също така потуши въоръжен, сепаратистки бунт в Република Чечня, една от федералните единици на Русия, разположена в южната част на страната. Въпреки това Русия се очертаваше като жизнена, многопартийна демокрация. Тоест малко след края на века.

В навечерието на Нова година през 1999 г. руският президент Борис Елцин, който ръководеше страната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., подаде оставка и прехвърли властта на своя министър-председател Владимир Путин, който впоследствие спечели президентските избори. Путин спечели обществена подкрепа за действията си в Чечня, след като стана министър-председател през лятото на 1999 г. 

Малко след като стана президент, той работи успешно за стабилизиране на икономиката на Русия, което му спечели още повече подкрепа. Тази обществена подкрепа проправи пътя за властта му да извършва постепенни промени в операциите на руското правителство през следващите години.

Путин консолидира властта

Първата стъпка, която Путин предприема, за да консолидира властта си, идва през 2001 г., когато руското правителство поема управлението на ОРТ и НТВ, две от най-популярните независими медии в страната. Това, според анализаторите е началото на репресиите на Путин срещу медиите като цяло. През следващите няколко години той работи за преразглеждане на руските политически институции, за да централизира властта под себе си. Той също така създава своя собствена политическа партия, партията Обединена Русия, която ще продължи да доминира в законодателната власт на руското правителство.

През 2008 г. Путин трябваше да подаде оставка като руски президент, тъй като към онзи момент му беше позволено да служи само два последователни мандата в съответствие с конституцията на страната. Така той отново стана министър-председател до 2012 г., когато му беше позволено отново да се кандидатира за президент. В периода между 2008 и 2012 г. се твърдеше, че въпреки че друг човек е президент, истинската власт остава в ръцете на Путин. През 2012 г. той отново спечели президентските избори. След това промени конституцията, за да добави допълнителни две години към четиригодишния му мандат, така че да може да остане президент до 2018 г., след което това беше избран за втори мандат. Така той може да остане на власт до 2024 г. Някои обаче смятат, че той ще се стреми да промени конституцията, за да може да управлява след края на втория си пореден мандат.

Изборите за президент на Русия през 2024 г.

В началото на годината Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия приключи приемането на документи от кандидати за участие в изборите за президент, издигнати от политически партии.В списъка с кандидатите са включени 11 души. Повече от 30 души, които предварително са уведомили комисията за намерението си да участват в президентските избори, не са стигнали до този етап.

До него достигнаха настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев, осем партийни кандидати - Леонид Слуцки (ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора), Сергей Бабурин (Русски народен съюз), Андрей Богданов (Руска партия на свободата и справедливостта), Борис Надеждин (Гражданска инициатива), Сергей Малинкович (Комунисти на Русия), Ирина Свиридова (Демократическа партия на Русия).

До 31 януари независимите кандидати трябва да подадат 300 хил. подписа в подкрепа като кандидати, номинираните от извънпарламентарни партии - 100 хил. Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и "Нови хора" са представени в Държавната дума, така че техните кандидати не трябва да събират подписи.

Съветът на федерацията насрочи избори за 17 март 2024 г. Гласуването ще продължи три дни: 15, 16 и 17 март. Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация.

Държавите, които дължат най-много пари на Русия

Държавите, които дължат най-много пари на Русия

Бивша съветска република е най-големият от тях