Камарата на представителите одобри плана на Демократическата пария за нов пакет от стимули в размер на 2,2 трилиона долара за американската икономика, въпреки че все още мярката не е получила одобрението и на двете партии. В първоначалната си идея планът беше с още 1 трлн. долара по-голям, но левите в САЩ занижиха предложението си.

Решението беше гласувано с изключително малко мнозинство - 214 срещу 207 гласа, като нито един Републиканец не гласува в подкрепа на плана, а 18 Демократи гласува "против". Тепърва обаче представителите на Републиканската партия ще трябва да го одобри в Конгреса, а няма изгледи президентът на страната Доналд Тръмп да го одобри, след като той се обяви в подкрепа на мерки в размер на 1,6 трлн. долара.

Хеликоптерни пари: В САЩ готвят нов план за харчене на впечатляващите $2,2 трилиона долара

Хеликоптерни пари: В САЩ готвят нов план за харчене на впечатляващите $2,2 трилиона долара

В светлината на президентските избори Демократите обещават колосални разходи

"Днешният законопроект е още едно партийно упражнение, което никога няма да се превърне в закон", каза Демократката Абигейл Спанбергер, която гласува срещу мярката.

Все пак ако пакетът бъде одобрен, общият размер на финансовите инжекции в икономиката ще надхвърли колосалната сума от 5,2 трлн. долара, след като вече бяха налети повече от 3 трлн. долара. Разбира се, финансовият министър на страната Стивън Мнучин и конгресмените настояват за още пари.

Това, с което Мнучин обаче не е съгласен, е осигуряването на данъчни кредити за семействата с деца, увеличаването на помощите за малкия бизнес и здравните вноски. Различията между него и говорителя на камарата Нанси Пелоси не успяха да бъдат отстранени даже и след почти едночасов телефонен разговор вчера.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

Но дори и Демократите, одобрили пакета, не изглежда да вярват особено силно, че той ще се материализира в крайна сметка. "Честно казано, ако бяхме постигнали двупартийно съгласие, нямаше законопроектът да бъде на този етап", каза Стени Хойър. "Но също така трябваше да покажем на американците каква е нашата позиция."

На подобно мнение са и републиканците, като говорителката на Белия дом Кели Макенани определи приетия от камарата пакет като "несериозно предложение". От друга страна, Пелоси категоризира понижаването на финансирането като "подхвърляне на краешник" за населението на страната.