Времето на британския премиер Тереза Мей изтича. Ако тя не успее да постигне споразумение за Брекзит, Великобритания ще трябва да излезе от Европейския съюз на 29-и март без да има ясна рамка на отношенията между двете страни.

Това би повлияло сериозно но износа на стоки от британската луксозна индустрия, като продукти на марките Burberry, Alexander McQueen, Bentley и редица други брандове, пише Quartz. Износът след Брекзит ще струва на компаниите от сектора $8,9 милиарда на година според търговската асоциация Walpole, представляваща британската луксозна индустрия.

Въпреки че излизането от ЕС без сделка е само един от вариантите, той изглежда доста осъществим. Заетите в луксозния сектор имат сериозни притеснения, тъй като 80% от продукцията се изнася за Европа.

Според проучването на Walpole 20% от сегашната стойност на луксозната индустрия би могла да бъде застрашена при Брекзит без сделка. Това се дължи на достъпа до пазари и митнически такси. В случаите, когато британските експортни пазари имат различни правила, те ще трябва да инвестират време и пари, за да се синхронизират с останалите.

Паундът поскъпва въпреки отхвърлена сделка за Брекзит

Паундът поскъпва въпреки отхвърлена сделка за Брекзит

Но инвеститорите са готови за голяма волатилност на британската валута

Тези промени могат да струват на британската луксозна индустрия близо $9 милиарда годишно за митнически такси в Европа и още $1044 милиона за азиатско-тихоокеанския регион. Това е, защото при Брекзит без сделка Великобритания не може да се възползва от договорените споразумения за свободна търговия между ЕС и Япония, Корея и Сингапур.

"Британските компании за луксозни стоки не искат да напускат Острова, но губим търпение, когато правителството ни поставя на ръба. Искаме възможността за излизане без сделка да отпадне", каза Хелън Брокълбанк, изпълнителен директор на Walpole.

Ситуацията не звучи обнадеждаващо не само за луксозната индустрия, но и за цялата британска икономика. Залозите са високи, тъй като годишните разходи скачат значително.