Нови мерки за икономии в размер на 5,8 млрд. евро и допълнително орязване на пенсиите иска от Гърция Международният валутен фонд (МВФ).

"Бюджетна пропаст" от 5 млрд. евро дели правителството и фонда, кредиторите държат за налагане на нови данъци и шокови мерки, които да донесат в хазната още 3,5 млрд. евро или 3 на сто от БВП на страната, пишат гръцките вестници днес, съобщава БТА. 

В. "Прото тема" цитира правителствени източници, които казват, че новите преговори с кредиторите след десет дни ще стартират при доста лоши перспективи за управляващата коалиция в Атина. 

Кредиторите са поискали шокови мерки от 3,5 млрд. евро, за да финализират оценката си във връзка с извършените досега реформи от правителството, отбелязва в. "Вима".Целта на кабинета на премиера Алексис Ципрас е преговорите с кредиторите да приключат до 15 април, пише в. "Етнос", като подчертава, че те ще започнат на 4 април.

В. "Имерисия" алармира, че правителството е под пара, тъй като се налага да намери 1,8 млрд. евро от нови данъци, за да изпълни исканията на кредиторите. 

По-рано този месец след последната среща с кредиторите гръцкият министър на труда обобщи, че досега двете страни не са успели да се споразумеят по две основни спорни точки - реформата в пенсионната система и данъчната реформа - въпреки напредъка в обсъжданията. 

Анализатори смятат, че предстоящите преговори ще са доста тежки, докато се стигне до желаната от Атина развръзка, свеждаща се до финалната оценка на кредиторите за финансовото състояние на Гърция.