След Брекзит правителството във Великобритания може да намали броя на пристигащите от Европейския съюз (ЕС) неквалифицирани имигранти с 90 000 души на година. Целта на Лондон е този спад да бъде компенсиран от броя на пристигащите специалисти от страните от съюза, пишат британските медии.

Това предложение предстои да бъде обсъдено от кабинета на премиера Борис Джонсън през тази седмица. В случай, че то бъде прието, промените могат да влязат в сила от 1 януари.

Нетната имиграция към Острова на годишна база към средата на миналата година е достигнала 212 000 души. С готвените промени пристигащите на Острова неспециалисти трябва да бъдат намалени с 90 000 души.

От друга страна британските власти прогнозират, че ще има увеличение на идващите в страната квалифицирани кадри, които могат да достигнат до 65 000 души годишно.

"Ще намалим нивото на миграцията в страната", се посочва в официалния документ, публикуван от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, цитиран от Express.co.uk.

"Ще създадем система, което ще работи в интерес на цяла Великобритания и ще дадем приоритет на уменията, които човек може да предложи, независимо откъде е дошъл", се казва още в него.

Новата система, която може да заработи от началото на 2021 година, ще дава точки за различни умения, квалификация и професии. Визи ще получават само тези, които успеят да получат определен брой точки по тази система.

Минималните изисквания към имигрантите ще включват те да имат предложение за работа, което отговаря на нивото на тяхната квалификация, както и да говорят английски език.