Британският премиер Тереза Мей работи върху създаването на фонд от 1,6 млрд. паунда (2,11 млрд. долара), който да подпомогне икономическия растеж в отделни региони на Острова, които подкрепят Brexit, съобщава Reuters.

"Фондът за по-силни градове", подробности за който се появиха във вестниците миналия месец, се възприема от мнозина като част от усилията на Мей да спечели подкрепа за сделката за Brexit от опозиционната партия на Лейбъристите. Опозицията се радва на по-голяма подкрепа в някои области, особено в северната част на страната, които преобладаващо гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Великобритания трябва да напусне блока в края на месеца, а Мей, чиято сделка с Брюксел беше отхвърлена от голяма част от депутатите през януари, обеща на парламента да предложи ревизирано споразумение до 12 март.

Правителството заяви, че фондът ще бъде насочен към регионите, изостанали от общия растеж на икономиката на Острова. Средствата ще бъдат използвани за създаване на нови работни места, преквалификация и други.

Говорителят на опозиционната лейбъристка партия Джон Макдонел заяви директно, че фондът е "подкуп за Brexit". "Този фонд за финансиране е отчаян ход от страна на правителство, който се свежда до подкупване на членове на парламента, за да гласуват за унищожителното им споразумение за Brexit," каза още той.

От своя страна министърът на регионалното развитие Джеймс Брокеншир отрече парите да са свързани с подкрепа за споразумението за оттегляне. "Това е финансиране, независимо от резултата", отговори на той на въпрос на BBC.

Един милиард лири вече са разпределени, като повече от половината ще отидат в градовете в северната част на Англия. Други 600 милиона паунда ще бъдат на разположение на общностите в цялата страна, за които ще има конкурси.

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Преговорите за търговия между Лондон и нейните партньори остават без особени резултати