Швейцарските рафинерии за ценни метали престанаха да купуват руско злато, когато Русия нахлу в Украйна, но миналия месец голяма доставка на руско злато е влязла в страната. Новината, която съобщи агенция "Блумбърг" преди няколко дни, бе потвърдена от швейцарските митнически власти, предаде БТА.

Според властите в Алпийската държава над три тона злато, идващо от Русия, е пристигнало в Швейцария през май, като това е първа толкова голяма доставка за три месеца.

Руските банки са продали над 11 тона  злато за два месеца

Руските банки са продали над 11 тона злато за два месеца

През февруари и март те са намалиха златните си резерви с 20%

"През май 2022 г. около три тона злато, идващо от Русия, на стойност 194 милиона швейцарски франка, бяха внесени от Великобритания в Швейцария ", заяви говорител на швейцарската митническа служба.

Швейцария последва решението на ЕС да наложи санкции на Русия заради войната в Украйна, но досега нито една санкция не бе наложена върху изкупуването на руско злато.

Швейцарските рафинерии на злато представляват между 65 до 70 процента от годишното производство на сред златните рафинерии по света, отбелязва Франс прес.

Търговците на злато са предпазливи заради действията на Фед

Търговците на злато са предпазливи заради действията на Фед

Днес сутринта благородният метал се търгува по $1866,40 за тройунция

Важно е да отбележим, че швейцарското законодателство и санкциите не забраняват вноса на руско злато в Швейцария. Въпреки, че трансакциите не са незаконни, засега нито една от основните швейцарски рафинерии за злато не си е признала, че е извършила покупката.

Швейцарската асоциация на производителите и търговците на ценни метали, представляваща и златните рафинерии, заяви, че злато със съмнителен произход няма място в Швейцария и че очаква от членовете си да действат предпазливо и да се въздържат от купуване в случай на съмнение.