Статистиката на Централната банка на Русия отчита, че златните резерви в руските банки са спаднали с 20% през февруари - март 2022 година. Балансът на благородните метали в баланса на руските банки по отношение на златото през февруари-март е намалял с повече от 11 тона. Основният спад настъпи през февруари: в очакване на санкции банките увеличиха износа и в един ден злато беше изкупено от централната банка на страната, пише rbc.ru.

Руските банки значително намалиха обема на запасите от благородни метали, следва от статистиката на Банката на Русия. Към 1 април салдата по сметките, които отразяват такива активи, възлизат на 227,3 милиарда рубли. Това е най-ниското ниво от август 2019 година. През февруари-март обемът на инвестициите в благородни метали намалява с 20,2 милиарда рубли, или 17,2%, но по отношение на физическото злато, резервите намаляват много по-осезаемо.

Като се вземат предвид цените на рафинираното злато, според изчисленията на РБК към 1 април в банките са съхранявани 43,8 тона от скъпоценния метал. За два месеца балансите намаляват с 11,4 тона (минус 20,7%) - с 10,8 тона през февруари и с 0,6 тона през март.

Снимка 575815

Спадът през февруари може да се счита за най-значителния от година и половина, но тогава запасите от метал на банките бяха близо до максималните нива, а участниците на пазара активно продаваха злато в интерес на клиентите износители.

Какво се промени през 2022 г.

На 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна, а два дни по-късно САЩ и Европейският съюз решиха да наложат санкции срещу Централната банка и да блокират нейните активи, свързани със златни и валутни резерви. На фона на тези ограничения Банката на Русия обяви връщане към изкупуването на злато на вътрешния пазар след двегодишно прекъсване. Централната банка не е сключвала сделки с банки от началото на пандемията, въпреки че преди това се смяташе за основен купувач на благородния метал в страната.

През март клиентите на дребно на банките също започнаха да показват повишено търсене на физическо злато. Кредитните институции отчитат нарастване на интереса на руснаците към закупуване на златни кюлчета и монети на фона на срив на руския финансов пазар, разширяване на санкциите, а също и след премахването на ДДС при покупката на златни кюлчета. Някои играчи, които не са предлагали такива продукти на клиентите преди кризата, пуснаха продажбата си точно на фона на увеличеното търсене.

Русия обяви, че ще купи платина и тонове злато

Русия обяви, че ще купи платина и тонове злато

Цената на благородните метали се определя в рубли

Нарастващият интерес на гражданите към физическото злато накара Централната банка на 15 март да реши да не купува жълтия метал от банки, но десет дни по-късно обяви частично връщане на пазара.

Експерти, интервюирани от RBC, установиха, че е трудно да оценят какъв дял от представеното през март търсене на физическо злато може да се дължи на физически лица и какъв дял може да бъде на Банката на Русия.

"Населението наистина купуваше злато, особено в някои пикови моменти, но неговият дял в общия пазар е незначителен. За сравнение: в Русия се добиват около 300 тона злато годишно, от които частни лица купуват едва няколко процента ", каза представител на Sovcombank.