През последните месеци във Великобритания все по-често се говори за възможно увеличение на данъците през следващите години, с които държавата да покрие разходите, които направи за справяне със здравната и икономическа кризи. Засега не е ясно дали това ще се случи и кои точно данъци ще бъдат повишени.

Едно от предложенията, направени тази седмица от неправителствената организация Wealth Tax Commission, е за еднократен данък богатство — допълнителен 1% за домакинствата с активи над £1 млн. ще донесе допълнителни £260 млрд. в хазната през следващите пет години, гласи изслевдането.

Данъкът върху най-богатите ще компенсира евентуално увеличение на налозите върху доходите или повишение на ДДС. През 2020 г. правителство е похарчило £280 млрд. за справяне с Covid-19 и подкрепа за икономиката, което в крайна сметка повиши дългът до над 100% от икономиката. Според експертите тяхното предложение би донесло толкова средства в хазната за 5-годишен период, колкото повишаването на ДДС с 6 пр. п. или данъка върху доходите с 9 пр. п.

Еднократните данъци са били използвани след големи кризи и преди, включително и във Франция, Германия и Япония след Втората световна война, както и в Ирландия след кризата от преди десетилетие. Тази седмица Аржентина одобри закон, с който ще обложи еднократно най-богатите в страната.

Експертите сочат още, че еднократният налог няма да намали икономическата активност — както би се случило при увеличаване на ДДС.

Говорител на финансовото министерство обаче посочи, че най-богатият 1% на Острова вече плаща 29% от всички данъци върху доходите, а най-богатите 5% - 50% от налога.

Аржентина наложи данък върху богатството на най-заможните

Аржентина наложи данък върху богатството на най-заможните

Средствата ще бъдат използвани за справяне с кризата, както и за газови проекти