Аржентина одобри нов данък върху активите на най-богатите хора в страната. С привлечените средства Буенос Айрес ще плати за медицински консумативи и мерките за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията, предава BBC.

"Данък милионер" бе одобрен от законодателния орган на страната с 42 срещу 26 глава в петък. Според него, богаташите с активи над 200 млн. песо ($2,5 млн.) — или около 12 хил. души — ще трябва да платят налога.

Аржентина пострада сериозно от пандемията, като отчита 1,5 млн. заразени и 40 хил. смъртни случаи. С 45 млн. население, тя и е най-малката държава, в която има над 1 млн. заразени.

Мерките срещу здравната криза потопиха още повече закъсалата икономика, която се бори с безработица, високи нива на бедност и огромен държавен дълг. Аржентина е в рецесия от 2018 г.

Новият данък ще засегне 0,8% от данъкоплатците, изчислява един от авторите на закона. Те ще трябва да платят до 3,5% върху цялото си богатство в Аржентина и до 5,25% на активите си, които са извън страната.

20% от средствата ще бъдат за медицински консумативи, 20% за помощ за малкия и среден бизнес, 20% стипендии за ученици, 15% за социални проекти, а останалите 25%, най-голям дял от сумата - за газови проекти.

Правителството се надява да набере 300 млрд. песо.