Нова Зеландия прие закон, който имплементира уникален план за постепенно премахване на тютюнопушенето за следващото поколение - чрез налагане на доживотна забрана на младите хора да купуват цигари, съобщи Еuronews.

Законът гласи, че тютюнът никога не може да се продава на хора, родени на или след 1 януари 2009 г. - и отсега нататък минималната възраст за закупуване на цигари ще продължи да се покачва и покачва.

На теория някой, който се опитва да си купи кутия цигари след 50 години, ще се нуждае от лична карта, за да покаже, че е на поне 63 години. Но здравните власти се надяват пушенето да изчезне много преди това. Те имат заявена цел да направят Нова Зеландия без тютюнев дим до 2025 г.

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Според изтекъл доклад ЕК презнава бездимните изделия за по-малко вредни и предлага данъчната им тежест да бъде намалена наполовина

"Няма основателна причина да се позволи да се продава продукт, който убива половината хора, които го използват", каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Айша Верал пред депутати в парламента. "И мога да ви кажа, че ще сложим край на това в бъдеще, когато приемем това законодателство".

Нова Зеландия не е единствената нация, която настоява да забрани пушенето за следващите поколения. През юни доклад, поръчан от правителството на Обединеното кралство, препоръча увеличаване на законната възраст за пушене всяка година, за да се премахне постепенно употребата на тютюн сред младите хора.

Дания също разкри подобни планове по-рано тази година, но правителството на скандинавската държава обясни, че подобен ход ще изисква промени в Директивата на ЕС за тютюневите изделия. По-късно гражданска инициатива отправи петиция до Европейската комисия за забрана на продажбата на тютюневи изделия и никотинови изделия на граждани на ЕС, родени след 2010 г.

От 1 юли цигарите поскъпват с 25 стотинки, а течността за електронните цигари ще се облага

От 1 юли всички видове цигари поскъпват, вижте с колко

Въпреки това приходите от акциз ще намалеят, заради антикризисните мерки

По последни данни на Евростат 18,4 на сто от хората на 15 и повече години в ЕС пушат всеки ден. Но цифрата варира от 6,4 на сто в Швеция до 23,6 на сто в Гърция и 28,7 на сто в България.