Увеличаване на акциза на цигари, тютюна за пушене, пурите и пуретите, нагреваемите тютюневи изделия и наргилетата, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари от 1 юли 2022 година. Това предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Ако промяната бъде одобрена от Народното събрание от следващия месец акцизът на цигарите ще се повиши от сегашните 177 лв. (3,54 лв. на кутия) на 187 лв. (3,74 лв. на кутия) за 1000 къса. 

Стартира приемът на декларации от фермерите за намален акциз на горива

Стартира приемът на декларации от фермерите за намален акциз на горива

Крайният срок за подаването им в Общинските служби по „Земеделие" е 13 фивруари

Това означава, че поскъпването ще бъде с около 20 стотинки на кутия само заради акциза. А след като се добави и ДДС-то, поскъпването ще бъде с около 25 стотинки на кутия.

Според проекта, течността за електронна цигара, съдържаща никотин от следващия месец ще се смята за тютюнево изделие: "Течност за електронна цигара" е течност, която се употребява чрез вдишване на пари, получени в резултат на нагряване, без горене, и е предназначена за употреба с електронни цигари или се съдържа в контейнерите за многократно пълнене".

Според документа акцизната ставка за течността в електронните цигари ще стане 0,18 лв. за милилитър от 1 юли 2022 г.; 0,19 лв. за милилитър от 1 юли 2023 г.; 0,20 лв. за милилитър от 1 юли 2024 г.; и 0,21 лв. за милилитър от 1 юли 2025 г.

Пандемията увеличи продажбите на цигари в САЩ за първи път от 20 години

Пандемията увеличи продажбите на цигари в САЩ за първи път от 20 години

Американците са повишили и консумацията на алкохол

Никотиновите течности в общия случай се продават във флакони от 10 милилитра. Това означава, че цената им ще се увеличи с 1,80 лв. от акциза и с 0,36 лв. от ДДС-то, иначе казано, ако проектът влезе в сила флаконът би поскъпнал с над 2,10 лева.

Акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия също се предвижда да бъде увеличена - от 233 лв. на килограм на 245 лв. за същото количество. Във всяка кутия от този вид цигари има 6 грама тютюн. Това означава, че поскъпването на акцизната ставка за кутия ще бъде в размер на 6 стотинки, с включването на ДДС тези цигари ще поскъпнат с около 7-8 стотинки.

Промените предвиждат увеличение на акциза за пури и пурети - от 270 лв. за 1000 къса на  284 лева и на тютюна за пушене - от 152 лв. за килограм на 160 лева.

Актуализираният размер на прогнозните приходи от акцизи за 2022 г. е 5,820 млрд. лева. В сравнение с първоначалния план, приходите са с 1,6 % по-ниски (95 млн. лв.).

Нова Зеландия забранява цигарите на цяло поколение

Нова Зеландия забранява цигарите на цяло поколение

Днешните деца никога няма да могат да си купуват цигари, гласи нов законопроект

От промените в актуализираната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите приходите от акцизи се повишават с 64 млн. лв., но от друга страна, ефектите от планираните антикризисни мерки (освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, включително втечнен нефтен газ) са оценени на 159 млн. лева загуба на приходи от акцизи. С оглед на това, нетният ефект от промяната в макрорамката и ефектите от антикризисните мерки е намаление на приходите от акцизи за 2022 г. в размер на 95 млн. лева.