Днешните деца никога няма да могат да си купят цигари — поне в Нова Зеландия, пише Deutsche Welle. Държавата планира законопроект, с който да направи покупката на тютюневите изделия невъзможна, дори и когато днешното младо поколение порасне.

"Искаме да се уверим, че хората никога няма да започнат да пушат ... Истината е, че няма безопасна възраст да започнеш да пушиш", казва Айеша Верал, здравен министър.

В момента Нова Зеландия не разрешава на лицата под 18-годишна възраст да купуват цигари. Но от 2027 г. възрастта ще се увеличава, като така цялото поколение ще израсне и остарее без възможност да си купува цигари.

Нова Зеландия ще ограничи и местата за продажба на тютюневи изделия и ще позволи продажбата на продукти с ниски нива на съдържание на никотин.

Държавата вече е сред тези с най-много ограничения при продажбите на цигари. Всъщност, тя е на втора позиция само след Бутан, където има пълна забрана.

Целта на Нова Зеландия е до 2025 г. по-малко от пет процента от населението да пуши. Към момента 11,6 процента от жителите ѝ на възраст над 15 г. пушат.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван в парламента през юни 2022 г.