Международният валутен фонд е поставил нови финансови условия на Гърция, като е поискал Атина да обложи с нов данък работещи, пенсионери и земеделци и да премахне всички данъчни облекчения. 

Тези мерки се изискват от Фонда, за да участва той в третата стабилизационна програма на страната, пишат гръцките електронни издания, съобщава БТА. 

Като "шокови", определя исканията на Фонда Нюз.ин. Финансовата институция иска намаляване на необлагаемия минимум, валиден за работещи, пенсионери и земеделци, а също и премахване на данъчните облекчения. 

По-специално МВФ настоявал за въвеждане на таван от 1200 евро за всички основни пенсии /стари и нови/ и за допълнително намаляване на необлагаемия минимум за близо пет милиона данъкоплатци. 

Изданието "Контра нюз" пише, че премиерът Алексис Ципрас е мобилизирал американския президент Барак Обама, за да съдейства в битката за драстично облекчаване на гръцкия дълг, което според Атина е необходима предпоставка, за да може да се спре омагьосаният кръг на рецесията. 

"Обама идва в Атина през ноември", под това заглавие в. "Катимерини" информира, че в средата на следващия месец американският президент ще посети Гърция в рамките на негова обиколка в Европа с оглед на приключващия му мандат през януари.