Администрацията на Тръмп е готова да добави най-големия китайски производител на чипове SMIC и националния офшорен производител на петрол и газ CNOOC към черния списък на компаниите, които работят съвместно с армията на страната, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници.

От началото на месеца администрацията на Тръмп посочи, че ще вкара още 89 компании в черния списък, а от министерството на отбраната на САЩ планират да посочат още четири китайски компании, като притежавани или контролирани от китайската армия, като така размерът на санкционираните дружества ще стане общо 35.

Засега не е ясно кога China Construction Technology, China International Engineering Consulting, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и China National Offshore Oil Corp (CNOOC) ще бъдат включени в забранителния списък.

САЩ добавя още 89 китайски компании в черния списък

САЩ добавя още 89 китайски компании в черния списък

Търговската война продължава да ескалира

Същевременно с изпълнителна заповед президентът Доналд Тръмп забрани на инвеститори от САЩ да купуват ценни книжа на листнатите на борсите китайски фирми от края на следващата година.

SMIC заяви, че продължава "да общува конструктивно и открито с правителството на САЩ" и че нейните продукти и услуги са изключително за граждански и търговски цели. "Компанията няма връзка с китайските военни и не произвежда за никакви военни крайни потребители или крайни употреби", изтъкват те.

САЩ вкарва и поделение на Alibaba в черен списък?

САЩ вкарва и поделение на Alibaba в черен списък?

Това няма да спре американците да инвестират в Ant Group, която ще се опита да набере 35 млрд. долара с първично публично предлагане

SMIC вече беше засегната от мерки на Вашингтон. През септември Търговският департамент на САЩ реши, че компаниите трябва да получат лиценз, преди да продават стоки и услуги на SMIC, след като стигна до заключението, че съществува "неприемливо висок риск" оборудването, доставено за нея, да се използва за военни цели.

Списъкът на "Комунистическите китайски военни компании" е създаден със закон през 1999 г., според който Пентагонът трябва да изброи всички компании, "притежавани или контролирани" от Народната освободителна армия на Китай, но от военното министерство започнаха работа по него едва през 2020 г. Гиганти като Hikvision, China Telecom и China Mobile бяха включени в него по-рано тази година.