Държавният департамент на САЩ е изпратил предложение до администрацията на президента Доналд Тръмп за вкарване на китайската Ant Group в черния списък с търговски дружества, в който вече са технологичните компании Huawei и ZTE, предаде Reuters, позовавайки се на два свои източника. Групата е собственост на конгломерата Alibaba.

Сред причините за това вероятно е планът на Ant Group да осъществи първично публично предлагане на борсите в Шанхай и Хонконг , което може да ѝ донесе рекордната сума от 35 млрд. долара. Но ако бъде попадне в черния списък на САЩ, за американските инвеститори няма да е по-трудно да участват в листването ѝ на борсата.

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Само през последните три години Пекин е субсидирала компания със $75 млрд., се сочи в доклад на парламента

От друга страна властите се опитват да спрат достъпа на китайския гигант до чувствителна финансова информация на жителите на страната. Точно поради същата причина Комитетът за чуждестранни инвестиции в Съединените щати спря опита си д купи компанията за парични трансфери Moneygram през 2018 г., която се оценяваше на 1,2 млрд. долара.

Приложението за извършване на разплащания Alipay, което се използва от Aliexpress и Alibaba, измежду другите компании, така или иначе в момента е недостъпно за потребителите в САЩ и само 5% от бизнеса ѝ е извън Китай.

Alibaba продължава експанзията си отвъд онлайн бизнеса - отваря фабрика в Китай

Alibaba продължава експанзията си отвъд онлайн бизнеса - отваря фабрика в Китай

Фабриката ще работи засега предимно с компании за дрехи

Засега основният начин за санкциониране на китайските компании от страна на администрацията на Тръмп беше да блокира достъпа им до американска технология, което е работещ инструмент срещу технологичните компании. Той не спира граждани на САЩ да влагат средства на борсите в Шанхай и Хонконг.

Освен извършването на мобилни разплащания, в което е пазарен лидер в Китай, Ant Group отпуска заеми, застраховки и предлага услуги за управление на активи. Alibaba притежава 33% в групата, която е контролирана от Джак Ма.