Има "кристално ясни доказателства за сътрудничество" между Huawei и "апарата на китайската Комунистическа партия", сочи разследване на британския парламент, цитирано от BBC. Като резултат от него, депутатите на Острова искат правителството да съкрати сроковете, в които британските телекоми трябва да премахнат оборудването на Huawei от мобилните мрежи.

Huawei отговори на обвиненията, като заяви, че "този доклад не е достоверен, тъй като се основава на мнения, а не на факти". "Сигурни сме, че хората ще погледнат отвъд тези обвинения и ще си спомнят какво Huawei е направила за Великобритания през последните 20 години", казва още говорител на компанията.

"Връзки с Комунистическата партия"

Поредните обвинения срещу компанията се превръщат в още едно предизвикателство за бизнеса ѝ. Макар Huawei вече да има ограничени възможности във Великобритания, тя все пак се опитва да продава 5G оборудване в други части на Европа.

Комисията по отбрана в Долната камара на британския парламент написа доклад въз основа на свидетелства на академици, експерти в киберсигурността, представители на телеком индустрията и други. Сред тях бяха и някои дългогодишни критици на компанията. Мениджърите на Huawei не са давали показания.

Докладът цитира и венчър капиталист, чийто думи потвърждават отдавнашно съмнение в индустрията - китайското правителство е "финансирало растежа на Huawei със $75 млрд. през последните три години". Именно благодарение на парите на китайските данъкоплатци компанията може да си позволи да продава устройствата си по-евтино от конкурентите, казва още той.

Докладът подчертава и твърдение, направено от изследовател, специализирал се в корпоративни нередности в Китай. Той твърди, че Huawei е участвала в "различни дейности по разузнаване", както и такива, свързани с кражба на интелектуална собственост - твърдения, които компанията отрича многократно.

"Ясно е, че Huawei е тясно свързана с китайската държава и китайската Комунистическа партия, въпреки че твърди обратното", гласи заключението на комисията. "Това се доказва от модела на собственост и получените субсидии."

По-рано тази година правителството на Острова забрани на телекомите да купуват 5G оборудване от Huawei след края на тази година и нареди, ако такова съществува, да бъде премахнато изцяло до 2027 г. Комисията препоръчва този срок да бъде съкратен с две години - до 2025 г.

Депутатите признават, че телекомите предупреждават, че подобен ход може да доведе до срив в мрежите в някои части от страната. Те казват още, че Пекин е отправяла "явни и прикрити заплахи" с цел да запази участието на Huawei в 5G мрежите на Великобритания. Сред тях е и заплаха Китай да прекрати инвестициите си в ядрената индустрия на Острова.

Великобритания намерила "критични" уязвимости в продуктите на Huawei

Великобритания намерила "критични" уязвимости в продуктите на Huawei

Компанията ги е поправила, но създала друг "огромен проблем"