Британското разузнаване е принудило Huawei Technologies Co. да поправи няколко пропуска в своите продукти, които са имали потенциала да поставят мрежите на страната в риск, заяви правителствена агенция, цитирана от Bloomberg.

"Критичните уязвимости" са били намерени в оборудване за фиксиран интернет, доставено от китайската компания. Те са причинени от лошо качество на кода и стара операционна система, се сочи в доклад на Huawei Cyber Security Centre Oversight Board. "Британските оператори трябваше да предприемат извънредни действия, за да се справят с риска".

Центърът бе създаден като част от споразумение, което позволи на Великобритания да направи проверка на хардуера и софтуера на Huawei. В доклада, публикуван вчера, се посочва, че компанията е поправила пропуските. Но "решението" е създало нова "огромен проблем". Инцидентът "е още едно доказателство за дефицитите в инженерния процес на Huawei, които остават факт и до днес", гласи докладът.

Разкритието идва в неподходящ момент за китайската компания. Лондон вече забрани на телекомите да използват оборудване от Huawei за мрежите от следващо поколение. Правителството раазглежда и ролята на компанията в инфраструктурата, която доставя фиксиран интернет.

От Huawei посочват, че са единственият доставчик, който е поставен пред такава подробна проверка. "Huawei призовава всички доставчици да бъдат оценени", казва говорител пред Bloomberg.

Великобритания смяташе, че сама може да се справи с рисковете, създадени от решението Huawei да бъде запазена като доставчик на част от оборудването за 5G мрежите. През юли обаче Лондон се обърна на 180 градуса, след като САЩ лиши компанията от достъп до американски технологии. Службите за сигурност тогава заявиха, че това прави несигурни доставките за Huawei.

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Несигурността около бъдещето на китайската компания ще увеличи разходите и ще забави внедряването на технологията