Последната атака на Съединените американски щати срещу Huawei създава главоболия за европейските телекоми, които имат сключени договори с китайския гигант, пише европейското бюро на POLITICO.

Миналата седмица Вашингтон съобщи, че забранява използването на американска технология в микрочиповете, които захранват смартфоните и мрежовото оборудване на Huawei, което накара някои анализатори да обявят хода за "смъртоносен удар" срещу компанията.

Заповедта, която влезе в сила в четвъртък, може да заплаши мрежите на Европа и потенциално да повиши разходите и да създаде забавяне в пускането на мобилните мрежи от следващо поколение. Анализатори от Gavekal изчисляват, че запасите на Huawei ще свършат в началото на следващата година.

Самата компания казва, че е "твърде рано да определим какъв ефект ще има това върху веригата за доставки", но предупреждава, че "в крайна сметка ще страдат потребителите в Европа и по света".

Докато САЩ е неприкрито враждебна към производиля, Европа предприема по-балансиран подход. През януари ЕС постигна съгласие за намаляване на зависимостта си от китайското оборудване за бъдещите 5G мрежи, но столиците ще решават сами своята политика.

Някои, като Чехия и Полша, отразяват позицията на САЩ и забраняват изцяло достъпа на Huawei. Други, като Франция, заявиха, че ще се откажат от оборудването на компанията по-късно през десетилетието, а Германия и Испания все още нямат конкретна позиция.

В момента европейските оператори разчитат значително на Huawei за съществуващите 4G мрежи.

"Значителен риск" за Европа

Според Янка Ойртел, старши сътрудник в тинк-танка European Council on Foreign Relations, американските мерки "ще имат значителни последствия за всички клиенти (на Huawei), включително и в Европа и особено в Германия".

Най-големият оператор в Европа, Deutsche Telekom, се подготви за подобен сценарий миналата година, като подписа сделка с Huawei, която дава на компанията привилигерован достъп до запасите на компанията, които бяха вписани като изискване в случай на недостиг в контракта.

Германският оператор разчита на оборудването на Huawei за мрежите си в Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Нидерландия и Полша. Редица други големи оператори в Европа също разчитат на китайската компания.

Следва 5G

Операторите сега са изправени пред дилема: дали да запазят договорите си с Huawei за бъдещите 5G мрежи или да изберат по-сигурна алтернатива. Ограниченията на САЩ ще създадат забавяне и допълнителни разходи за разгръщането на мрежа от следващо поколение в Европа.

И докато някои европейски правителства се надяват, че кандидатът за президент на САЩ Джо Биден може да облекчи ограниченията, няма гаранция, че това ще се случи, особено като имаме предвид двупартийната подкрепа в Конгреса за по-агресивни мерки срещу Китай.

Така операторите са изправени пред дилемата дали да не изберат алтернативи като финландската Nokia или шведската Ericsson. Засега много от тях изпитват нежеление да се откажат от Huawei от страх, че това ще повиши разходите. За момента те следят зорко колко бързо китайската компания ще успее да преструктурира веригата си за доставки и ще намери нов доставчик на чипове, който не зависи от американска технология.

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Пред китайския гигант има възможности. Но нито една от тях не е безпроблемна. Как ще се справи компанията?