Запасите от процесори на Huawei свършват заради американските санкции. И китайският гигант има ограничени възможности да осигури бъдещите доставки, пише CNBC.

Невъзможността да се снабдява с високопроизводителни чипове заплашва новопридобитата позиция на Huawei като най-големият производител на смартфони в света. И ще изтри милиарди долари продажби за китайския гигант.

Huawei може и да оцелее сравнително лесно през 2020 г., но следващите две години ще бъдат изключително трудни, казват анализатор.

През май САЩ въведоха забрана чуждестранните производители, които използват американско оборудване за производство, да продават полупроводници на Huawei без специален лиценз. Китайската компания създава собствен дизайн на чиповете чрез поразделението си HiSilicon. Но процесорите, носещи името Kirin, се произвеждат от тайванската TSMC. Забраната, наложена от Вашингтон, забранява продажбата. От тайванския производител вече съобщиха, че ще доставят последните чипове до 15 септември, а след това спират бизнеса с компанията.

"Това е огромна загуба за нас", казва Ричард Ю, CEO на потребителския бизнес на Huawei. "Тази година може да видим последното поколение чипове Kirin от висок клас", допълни той, като посочи, че компанията вече "няма нито чипове, нито доставки". Huawei е сред шепата компании, които включват и Samsung и Apple, които създават собствен дизайн на чиповете си.

Възможностите пред Huawei се изчерпват

"Смартфон подразделението на Huawei няма много възможности за получаване на чиповете. Прогнозата е мрачна, но ситуацията не е неспасяема", казва Нийл Моустън, изпълнителен директор в Strategy Analytics. По думите му, има 15 доставчици в света, с които Huawei може да работи, но само 5 от тях представляват реална възможност.

Кои са те?

- да продължи линията процесори Kirin, като прехвърли производството на най-големия производител по поръчка в Китай - SMIC

- да избере китайската Unisoc

- да избере тайванската MediaTek

- да се договори корейската Samsung да произвежда процесорите

- Qualcomm да успее да получи лиценз

И пред петте варианта обаче има значими пречки, казва Моустън.

SMIC използва американско оборудване за производство, което означава, че няма да може да продава на Huawei. Освен това китайската компания е далеч зад TSMC по качество и производителност на чиповете.

Kirin се произвеждат по т. нар. 7-нанометров процес - един от най-модерните методи, който осигурява по-висока ефективност и по-нисък разход на енергия. Производителите вече гледат към производството по 5-нанометров процес. А засега все още не е ясно кога SMIC ще започнат масово производство по 7-нанометров.

Китайската Unisoc, която създава собствен дизайн, произвежда полупроводници от по-нисък клас, които не могат да отговорят на нуждите на Huawei. "Ще се нужни години Unisoc да достигнат нужния мащаб и качество", казва Моустън.

Samsung също произвежда собствени чипове, Exynos, и може и да реши да не помага на Huawei, най-големият ѝ конкурент. А и Южна Корея обикновено застава на страната на САЩ при политически конфликти.

В същото време Qualcomm вече лобира американското правителство за премахване на забраната. "Но заради изборите през ноември не смятам, че САЩ ще направят крачка назад по въпроса тази година", казва анализаторът.

Qualcomm поиска лиценз да продава на Huawei

Qualcomm поиска лиценз да продава на Huawei

Китайската компания ще намери нужните си компоненти, но парите ще отидат в конкуренти, казват от американския производител

Така остава MediaTek, която произвежда чипове от нисък до среден клас. Според Моустън това е най-вероятният вариант пред Huawei сега, но и той не е без рискове. MediaTek също използва американско оборудване, въпреки че не попадна в забраната. В същото време компанията се е договорила за част от производството с TSMC.

Изборите в САЩ

Резултатът от изборите в САЩ през ноември ще дадат яснота дали подразделението на Huawei ще оцелее. Ако кандидатът на демократите Джо Биден победи, политиката спрямо Китай може и да се промени.

"За да спечели подкрепата от американския бизнес, като например Qualcomm, Биден може да предложи премахване на забраната", допуска Абишур Пракаш, Center for Innovating the Future (CIF).

Друго решение ще бъде Qualcomm да получи разрешение да продава готови чипове на Huawei, като все пак на китайската компания бъде забранено да създава собствен дизайн. Американският производител снабдява с процесори около 40% от мобилните телефони в света. MediaTek също произвежда готова линия.

Продажба на HiSilicon?

Huawei може да обмисли и да продаде HiSilicon - подразделението, което създава дизайна на процесорите, според Нийл Ша, директор в Counterpoint Research.

Това би включвало потенциално сливане с друг доставчик като MediaTek, както и трансфер на ноу-хау и интелектуална собственост, благодарение на което да се произвеждат ексклузивни чипове за Huawei, оптимизирани за работа с новата операционна система на китайската компания HarmonyOS.

Оставащите запаси

Потребителското подразделение на Huawei, което включва телефони и други продукти като лаптопи, отчита приходи от $66,93 млрд. през 2019 г. - или над 50% от общите за групата.

Всеки ход сега поставя под риск приходи от милиарди долари.

"Ако Huawei продължи да продава смартфони, смятаме, че има достатъчни процесори в запас и поръчки от MediaTek, за да оцелее през 2020 г., но вероятно ще става все по-трудно да намери такива, както и приложения, през 2021 и 2022 г. и продажбите извън Китай ще намаляват", казва Моустън.