Американският производител Qualcomm настоява за отмяна на забраната за продажба на процесори на Huawei, предава The Wall Street Journal. Компанията твърди пред администрацията на Тръмп, че ограниченията няма да попречат на китайския технологичен гигант да се снабди с нужните компоненти - а просто ще прехвърли поръчките на стойност милиарди долари от Qualcomm към чуждестранни конкуренти.

Qualcomm иска да продължи да продава чипове, които Huawei да поставя в мобилните си телефони с 5G. За целта американският производител се нуждае от лиценз от Департамента по търговия. Според презентация на компанията, забраната я лишава от около $8 млрд. годишно.

Samsung ще спечели най-много от 5G войната срещу Huawei

Samsung ще спечели най-много от 5G войната срещу Huawei

Европейските Nokia и Ericsson също може да пострадат, ако Пекин реши да отговори на забраните

От повече от година Вашингтон твърди, че рестрикциите срещу Huawei са нужни, тъй като китайската компания представлява риск за националната сигурност заради връзки с правителството в Пекин. Huawei категорично отрича обвиненията и посочва, че работи независимо от правителството, както че оборудването ѝ не може да бъде използвано за шпионаж.

В момента Huawei, която поръчваше чиповете си от компании като TSMC и Qualcomm, търси алтернативни доставчици. Според американската компания, от забраната ще се възползват тайванската MediaTek и корейската Samsung.

Получаването на лиценз ще помогне на Qualcomm да генерира милиарди долари продажби, с които да финансира развойната си дейност. Отказът ще пренасочи средствата към чуждестранни конкуренти, посочва компанията.

Желанието на американския производител съвпада с постигането на споразумение между нея и Huawei относно използването на патентовани технологии. Китайската компания ще плати $1,8 млрд., като същевременно получава лиценз за следващите години. До миналата година Huawei бе голям клиент на Qualcomm - преди китайската компания да попадне в черния списък.

Qualcomm подписа лицензионно споразумение с Huawei и акциите се изстреляха с 12%

Qualcomm подписа лицензионно споразумение с Huawei и акциите се изстреляха с 12%

Компанията отчете 60% срив на печалбата през изминалото тримесечие

Други американски производители също са подали документи за лиценз, а някои от тях - като Intel, Micron и Xilinx, получиха такива.

Междувременно самата Huawei спира производството на чипсетите Kirin от следващия месец, по информация на китайското финансово списание Caixin. Подразделението HiSilicon разчита на софтуер от американски компании, за да създаде дизайна на своите чипове - и след това ги изпраща на TSMC, която пък използва оборудване от американски дружества за производството. Забраните на САЩ спират и двете дейности.