Войната на Запада срещу Huawei отваря възможност за Samsung. САЩ, Франция и Великобритания забраниха на китайската компания да участва в изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение. Останалите европейски държави обмислят как да постъпят. В същото време Пекин обмисля да забрани на европейските производители Nokia и Ericsson да изнасят произведеното в Китай оборудване за други пазари, припомня The Wall Street Journal.

Геополитическата битка дава на Samsung, в момента четвърти в производството на телекомуникационно оборудване, огромен шанс да завземе по-голям пазарен дял. Макар че има дълбоки джобове, южнокорейската компания досега не гледаше кой знае колко сериозно на този пазар, обслужвайки основно домашния си пазар. Но със стагниращи продажби на телефони и телевизори, Samsung залага милиарди, че телеком операторите ще предпочетат доставчик, който продава и мрежовото оборудване, и потребителските продукти, които ще се свържат с мрежата.

Компанията произвежда и цялото си оборудване в Южна Корея, което я изолира от войната.

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Пекин вече обмисля възможна забрана за износ. А компаниите пък подготвят планове да напуснат страната в такъв случай

Samsung държи едва няколко процента от продажбите на телеком оборудване в предходното поколение мрежи, но при 5G вече завзе една седма от пазара. В същото време Huawei контролира поне два пъти повече, според Dell'Oro Group. Анализатори прогнозират, че продажбите на Samsung ще се повишат през следващите месеци. Компанията започна по-агресивна рекламна кампания и води разговори с мобилни оператори. В същото време тя се концентрира и върху разработката на 6G услуги. През последните осем месеца Samsung има четири нови сделки за 5G оборудване, включително в Канада и Нова Зеландия.

През последните седмици гигантът води разговори и с оператори в Европа. По-рано този месец изпълнителният вицепрезидент Ким Воо-юн заяви пред парламентарна комисия на Острова, че компанията може да изгради 5G мрежа във Великобритания, ако има такава възможност.Със забраните срещу Huawei и заплахите за отговор срещу Nokia и Ericsson, Samsung може да спечели най-много. Правителството в Сеул е в добри отношения и с Пекин, и с Вашингтон.

През 2018 г. Samsung си постави цел да контролира 20% от 5G пазара до 2021 г. Към днешна дата компанията държи около 13%.

Скъпата грешка, заради която Nokia загуби битката за 5G

Скъпата грешка, заради която Nokia загуби битката за 5G

Ще успее ли да изплува компанията?