В надпреварата за доминация в 5G света Nokia направи грешен залог. Гигантът от Финландия инвестира в скъп процесор за оборудването, което продава на телекомите, които изграждат мрежите от ново поколение. Клиентите обаче предпочетоха по-евтиния и по-енергийно ефективен процесор, предлаган от конкурентите Huawei Technologies и Ericsson, пише The Wall Street Journal.

В Еспоо, където се намира седалището на компанията, сега се надяват да обърнат нова страница от историята си с новоназначения главен изпълнителен директор, който поема поста през следващия месец. Nokia осъзна грешката още през 2018 г. и оттогава опитва да я поправи. Първата стъпка бе да смени директора на бизнеса с безжично оборудване. Тогава на поста застана Томи Уито, който започна 2-годишна програма за преструктуриране. В компанията вече смятат, че планът започва да дава резултат.

Първият ход на новия директор бе да удвои служителите, които се занимават с развойна дейност и да им нареди да създадат дизайн за по-евтини интегрални схеми. Втората грешка бе, че компанията имаше договор само с един производител. Сега Nokia получава компонентите от три компании.

Залагайки на грешния процесор в началото на разработването на 5G продуктите, Nokia загуби много. През 2019 г. Huawei увеличи своя тял от световния пазар до 28,3%, при 27,5% година по-рано. Индустрията не може да се похвали с големи маржове на печалбата и всеки процент от пазара има значение. Ericsson също расте, макар и далеч по-бавно. Компанията контролира 13,9% от пазара през 2019 г., с 0,2 пр. п. повече спрямо предходната година. В същото време Nokia губи 0,7 пр. п. до 16,2%.

Надежди в Еспоо таят и заради атаката на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Huawei. Вашингтон обвини компанията, че работи за Пекин и оборудването ѝ може да се използва за шпионаж, като наложи редица санкции. Huawei отрича обвиненията.

Nokia направи грешката, тъй като избърза да избере чип преди да са готови стандартите за 5G, казва Уито. Пред компанията тогава имаше два варианта. Единият е наречен "system-on-chip" или SoC. Предимството е, че този тип чипове са евтини за производство и не харчат много енергия. Недостатъкът им е, че веднъж произведени, те са трудни за препрограмиране. Ако Nokia бе поръчала от тях, а 5G стандартът не ги поддържаше, компанията щеше да има планина от ненужни компоненти.

Заради това Nokia избира втория вариант: field-programmable gate array (програмируема логическа матрица, FPGA). С този тип интегрална схема Nokia можеше да произвежда антени с чипове, а след това телекомите да ги препрограмират, за да поддържат договорените 5G стандарти.

Nokia се концентрира върху тях и след като стандартите бяха договорени през 2018 г., компанията разбира, че има твърде много от скъпите компоненти и недостатъчно от по-евтините, на които заложиха Huawei и Ericsson.

Според един мениджър в европейски телеком цената на оборудването, което Nokia предлага, е двойна спрямо продуктите на двата конкурента. FPGA чиповете използват и повече електроенергия.

По-рано тази година Nokia пусна оборудване със SoC-чипове, сравними с тези на Huawei и Ericcson и планира до 2022 г. 100% от доставките да бъдат оборудвани с тях.

Huawei губи и Великобритания

Huawei губи и Великобритания

Лондон ще изключи китайската компания от 5G мрежите, пишат местните медии