Още една европейска страна обмисля да се присъедини към международния инфраструктурен проект на Китай "Един пояс, един път". Малта, която е част от Европейския съюз, даде сигнал, че има възможност да се присъедини към инициативата.

Министърът на финансите на страната Едуард Шиклуна заяви пред CNBC, че "някои предразсъдъци" не трябва да пречат на добрия бизнес. "Човек трябва да бъде предпазлив с която и да е страна, особено така с политически амбиции, но това е животът", казва той.

Инициативата "Един пояс, един път" цели да създаде световна мрежа от инфраструктурни проекти, които да свързват по земя, море и по дигитален път Китай с Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка. Критици поосчват, че безпрецедентната схема работи изцяло в полза на китайските компании и ще увеличи международното влияние на Пекин. Редица развиващи се страни, които решиха да започнат да работят по проектите, вече се отказват заради огромния дълг, който трябваше да поемат.

Малта измества Гибралтар като рай за криптовалути в Европа

Малкият европейски остров, който се превърна в рай за криптовалутите

Британският анклав е поредната жертва на нарастващата несигурност заради Brexit

"Трябва да сме внимателни, но това не означава да казваме "не" на бизнес заради някои предразсъдъци или защото някой ти оказва натиск. За да може една страна да оцелее и да бъде конкурентоспособна, особено малка страна, тя трябва да има диверсификация", смята министърът.

По-рано този месец Италия - третата най-голяма икономика в еврозоната - също заяви, че има интерес да се присъедини към китайския план. Гърция и Португалия също са се обявявали в подкрепа на плана.

ЕС размахва пръст на Италия за участието ѝ в китайския Един пояс, Един път

ЕС размахва пръст на Италия за участието ѝ в китайския Един пояс, Един път

Инфраструктурният проект предизвика и разцепление в популистката коалиция