Още в първия ден, в който стъпи в длъжност, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отклони проекта за газопровода Keystone XL. Така той блокира проект, който щеше да доставя суров петрол от канадската провинция Албърта до Небраска, преди дори да говори с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Беше ясно, че ако Байдън стане президент петролните компании ще се изправят в битка с него. Още по време на предизборната си кампания той говореше за справяне с изменението на климата. Но никой не очакваше изкопаемите горива да бъдат подложени на такава незабавна атака, пише Bloombergtv.

Байдън отново присъедини САЩ към Парижкото споразумение за климата, а съветникът му по климата Джина Маккарти се ангажира с "най-агресивното" намаляване на въглерода, което САЩ могат да предприемат.

Това се случи точно преди Байдън да подпише свързана с климата изпълнителна заповед, с която налага мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води, като в същото време подчерта, че ще се стреми да прекрати субсидиите за изкопаеми горива. Освен това автопаркът на правителството ще спре да разчита на леки автомобили и камиони с двигатели с вътрешно горене и ще премине към електромобили.

"Индустрията е ужасена от тези промени. Те са по-директни, по-ожесточени и се случват по-бързо от това, което очаквахме", казва Дан Еберхарт, главен изпълнителен директор на компанията за нефтени находища Canary Drilling Services.

Вероятно ще има и още промени в законодателството. Докато Барак Обама завърши мандата си с бум, който превърна САЩ във водещ износител на енергия, ерата на Байдън започна с остри действия срещу изкопаемите горива.

В Лос Анджелис се добиват 100 млн. барела петрол годишно

В един от най-големите градове на Америка се добиват 100 млн. барела петрол годишно

Зад фасадата на шест етажни сгради в целия град

Следващата цел на президента е премахването на емисии на парникови газове от електроцентралите до 2035 г. - график, който някои ръководители на комунални услуги смятат за твърде труден и скъп за изпълнение. Активистите за климата настояват градовете да забранят използването на природен газ в нови сгради и ранните действия на Байдън се привеждат в съответствие с техните цели.

"Чакахме твърде дълго, за да се справим с тази климатична криза", каза Байдън. , По думите му глобално затопляне е довело до "екзистенциална заплаха" с последици за националната сигурност. Байдън заяви още, че плановете му ще създадат нови работни места в сферата на зелената енергия.

Междувременно американският специален пратеник по въпросите на климата Джон Кери благодари на европейците, че са продължили борбата срещу глобалното затопляне по време на управлението на Доналд Тръмп и заяви, че САЩ трябва да наваксат изгубеното време в тези усилия. Той заяви, че САЩ се връщат в Парижкото споразумение за климата със смирение и амбиция.

Много компании за чиста енергия просперираха по време на управлението на президента Доналд Тръмп, въпреки, че политиките му бяха благоприятни за петролните компании и въпреки обещание да увеличи американското "енергийно господство на изкопаемите горива".

Американците са закупили или наели 172 000 електромобила през деветмесечието на 2020 г., в сравнение с 235 000 за цялата предходна година, показват данни на BloombergNEF, а компании за зелена енергия, в момента продават повече акции от всякога.