Половината нелегално прекосили границата ни емигранти и потърсили закрила в България са млади мъже. Точно 53 на сто е процентът на подалите молби за убежище в страната ни мигранти на възраст от 18 до 34 години. Това сочат данни от доклада на Pew Research Center, основани на информация Евростат.

Това поставя страната ни на челна позиция по брой млади мъже бежанци, населяващи територията ни.

Според доклада България е на второ място от държавите на Стария континент, като пред нея стои само Италия, където процентът на младите мигранти  е 74 на сто.

Данните сочат още, че потокът от нелегални мигранти в Европа през изминалата година бележи рекордни размери. А общо потърсили убежище на Стария континент бежанци  тогава са 1.3 милиона.

Мъжете правят около три четвърти от всички бежанци в Европа, като традиционно Германия е бленуваната от мигранти държава.

Само за 2015 година местните служби са получили 442 000 молби за убежище.

2 процента от всички подадени молби в европейските служби са съсредоточени в България, където малко над 20 000 бежанци са потърсили убежище през изминалата година.

У нас най-много молби са подали иракчани, а техните документи правят общо 34 процента.

Справка с последните данни от Държавната агенция за бежанците сочи, че от началото на годината у нас общо 7845 бежанци са потърсили закрила.

От тях 280 мигранти официално са получили статут на бежанци, а 321 души са получили отказ от агенцията.

Според данните 52 процента от прекосилите браздата от началото на годината отново са млади мъже.

Междувременно високият процент на млади мъже бежанци може да доведе до социален дисбаланс и да се превърне в демографски проблем.

Всъщност младите мъже от 18 до 34-годишна възраст са и под прицела на властите, тъй като отговарят на профила на екстремиста, а това до голяма степен тревожи нашенци.

Потокът от бежанци пък може да се превърне и в проблем за икономиката на страната и да създаде сътресения в сферата, тъй като малка част от мигрантите работят, за да си изкарват прехраната.