Китайските компании през изминалата 2016-а година са станали обект на 119 международни търговски спорове, което е годишен рекорд по този показател.

Както съобщава днес вестник Global Times, позовавайки се на прессекретаря на Министерството на търговията на Китай Сун Цзивен, срещу компании от страната са били подадени с 36,8% повече жалби от предходната година.

"Като цяло недоволство са изразили 27 страни и региони по света. Много от тях като реакция са въвели ограничения за стоките от Китай и по специално фотоволтаична продукция, автомобилни гуми, керамични плочки", разказа пред журналисти представителят на министерството, цитирано ТАСС.

Но, по думите на Сун Цзивен, повече от половината от оплакванията са срещу китайските стоманодобивните компании. Според него, през 2016-а се е наложила тенденцията да се политизират търговските спорове, както и да се втвърдяват мерките, предприемани от другите страни срещу китайските производители.

Подчертано бе, че подобни протекционистки мерки, предприемани в областта на световната търговия, е "нож с две остриета". Особено, отчитайки слабата динамика на глобалната икономика, другите страни би трябвало внимателно да прибягват към тях, отбелязва Сун Цзивен. Като допълва, че Китай е винаги готово да участва в преговори за регулиране на всякакви търговски конфликти на взаимноизгодна основа.