Търговските кораби, които плават под флага на Украйна имат предимство на румънските пристанища и са освободени от заплащане на всякакви такси, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну, цитиран от Romania Insider. Все още транспотният хаос на някои пристанища, особено на това в Констанца продължава, като движението на много търговски кораби е затруднено.

"Всички контейнери се приемат и разтоварват в нашите пристанища, а за тяхното транспортиране после има и специална линия по маршрута от Констанца до Гюрджулещ в Република Молдова", заяви Гриндяну.

Транспортен хаос на пристанището в Констанца

Транспортен хаос на пристанището в Констанца

Румънското пристанище може да загуби шанса да транспортира украинския износ заради лоша железопътна връзка

Северната ни съседка играе изключително важната роля относно транспортирането на стоки към и от Украйна, като помощта на Молдова еизключително важна.  Румънският транспортен министър увери, че корабите под украински флаг вече имат бърз достъп до румънските пристанища и са освободени от плащане на пристанищни такси.

Украйна продължава да се бори с проблемите, свързани с вноса и износа на продукти.  Около 1 100 железопътни вагона, превозващи зърно, бяха блокирани в Западна Украйна, близо до главния железопътен граничен пункт с Полша, неспособни да транспортират своите товари.

Те са само част от над 24 000 вагона, превозващи различни стоки за износ, включително растително масло, желязна руда, метали, химикали и въглища, които чакат да пресекат западната граница на Украйна, по данни на украинската държавна железопътна компания.

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

След транспортния хаос: Румъния пуска нови влакове на пристанището в Констанца

За по-голям трафик и доставки към Украйна