Министерството на отбраната на Румъния възнамерява да получи одобрение от парламента на страната за закупуване на американски изтребители F-35 Lightning II, съобщава румънският тв канал Antena 3 Cable News Network.

Очаква се първата партида да включва 32 самолета, втората - още 16. Що се отнася до приблизителната стойност на програмата, тя се оценява на $6,5 милиарда.

"Ние правим първата стъпка към оборудването на румънските ВВС с най-ново поколение самолети, благодарение на което статутът на страната ни не само в архитектурата на сигурността на източния фланг на НАТО, но и в Черноморския регион ще бъдете подсилени", каза ръководителят на румънското министерство на отбраната Ангел Тилвер.

Румъния се отказа от сделка за бойни кораби за 1,2 млрд. евро

Румъния се отказа от сделка за бойни кораби за 1,2 млрд. евро

Северната ни съседка планираше да купи 4 корвети от Франция

Тези планове на властите бяха предшествани от решение, взето още през април тази година на заседание на Висшия съвет по отбрана на Румъния.

По-рано министърът на отбраната обяви, че страната ще получи тези бойни самолети от пето поколение до 2032 г., но призна, че това ще стане възможно, ако писмото за съгласие, изпратено до Съединените щати, бъде подписано следващата година. В тази връзка, уточни министърът, обсъжданията по този въпрос в румънския законодателен орган ще се състоят тази есен, така че съответната сделка да бъде завършена през 2024 година.

По този начин, когато F-35 Lightning II влезе на въоръжение в страната, Румъния ще влезе в челната тройка на страните в Източна Европа (след Чехия и Полша), използвайки тези стелт пето поколение многофункционални изтребители- бомбардировачи, произведени от американската компания Lockheed Martin.

Румъния купува дронове "Байрактар" за $321 млн.

Румъния купува дронове "Байрактар" за $321 млн.

Северната ни съседка ще задели 2,5% от своя БВП за отбрана

Румънските ВВС преминаха към самолети F-16 Fighting Falcon след изваждането от въоръжение на съветските леки свръхзвукови фронтови изтребители от трето поколение МиГ-21 в различни модификации. Към днешна дата ВВС на страната са въоръжени със 17 такива бойни единици, закупени от Португалия. Букурещ закупи и 32 норвежки самолета F-16 AM/BM, които все още очакват да влязат в страната.