Бойни дронове "Байрактар" ще летят в небето на още една държава от НАТО, след като румънското Министерство на отбраната е сключило договор за 321 млн. долара с турската компания Baykar за доставката на 18 машини TB2, съобщава Defense News.

Това е поредна сериозна военна инвестиция на северната ни съседка.

Контекст: "Байрактар" може да прекара часове във въздуха в търсене на цел. Когато я открие, той я поразява с управляеми ракети. Дроновете се доказаха като много ефективни първо в Нагорни Карабах, а след това - и в Украйна, като и в двата случая безпилотните машини унищожиха огромно количество значително по-скъпа бойна техника - танкове, оръдия, зенитно-ракетни комплекси, бронирани машини и цели конвои от цистерни и снабдителни камиони за тях.

Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

Турският дрон, който промени същината на военните действия в Украйна

Украинците вече дори възпяват турските дронове

Полша е първият оператор на "Байрактар" в рамките на НАТО след Турция.

Детайли: Още през август военното министерство в Букурещ обяви, че планира да купи дронове от Турция, като очаква разрешение от парламента.

Румъния иска да закупи дронове Bayraktar TB2 за $300 милиона

Румъния иска да закупи турски военни дронове за $300 милиона

На фона на войната в Украйна румънската армия иска да се модернизира

Сега новите машини, които идват и с пълен набор допълнително оборудване, ще бъдат зачислени към сухопътните сили. Очаква се да бъдат базирани в Тимишоара - в авиобазата, която преди беше използвана от изтребителите МиГ-23.

Първият турски безпилотен изтребител "Байрактар ​​Кизилема" излезе тестово на бойното поле

Първият турски безпилотен изтребител излезе тестово на бойното поле

Той ще се движи по-бързо от пътнически самолет Airbus 320

Още нещо: Покупката на дроновете е само една от стъпките, които Румъния предприе за модернизацията на армията си с хоризонт до 2040 г. Плановете са през 2023 г. 2,5% от БВП да отидат за отбрана, като това ще е повишение спрямо миналата година, когато военните разходи бяха в размер на 6 млрд. долара.

Президентът Клаус Йоханис вече заяви по-рано през април, че се разглеждат възможностите за покупка на модерни изтребители F-35 за нуждите на ВВС на северната ни съседка.