Турската високотехнологична компания "Байкар Технолоджис" завърши успешно петия тест на системата на първия турски безпилотен изтребител Bayraktar Kızılema ("Байрактар ​​Кизилема").

"Байрактар ​​Кизилема" извърши своя пети полетен тест на 18 април. Като част от тестовете за идентификация на системата, той успешно извърши тестови маневри със затворен и отворен колесник", каза председателят на борда на "Байкар" и технологичният ръководител Селджук Байрактар във видео публикация, споделена в акаунта на компанията в Twitter.

Освен това изтребителят премина успешно и всички останали тестове за маневри, извършени в центъра за летателно обучение и изпитания в северозападната провинция на квартал Чорлу в Текирдаг, каза той.

"Кизилема", чийто тест за интегриране на двигателя беше извършен миналия септември, успешно завърши тестовете за наземно шофиране два месеца по-късно.

В началото на декември 2022 г. беше извършен първият тестов полет, обявен от Байрактар в Twitter. 

"Байрактар ​​Кизилема" на бойното поле

Безпилотният самолет има ключова функционалност за кацане и излитане на кораби с къси писти. Летателна машина ще може да носи 1500 килограма полезен товар (въоръжение и устройства и др.). Обхватът на полета му е 930 километра, а работната височина достига 10 668 метра. Той може да работи във въздуха пет часа и ще развива максимална скорост от 900 км/ч. За сравнение масовите пътнически самолети от типа Airbus 320 се движат на сходна височина със скорост около 800 км/ч.

Турските дронове получиха световна известност на фона на Втората война в Нагорни Карабах, която избухна на 27 септември 2020 г. между Армения и Азербайджан, когато Турция, нарастваща сила на пазара на дронове на международната сцена, достави на своя съюзник Азербайджан UAV за използване в конфликта и значително допринесе за победата на Азербайджан.

Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

Турският дрон, който промени същината на военните действия в Украйна

Украинците вече дори възпяват турските дронове