Ключова сделка за модернизацията на румънския военен флот пропадна, след като Министерството на отбраната на северната ни съседка обяви, че се отказва от покупката на 4 нови корвети от френска компания, съобщава "Ройтерс".

Контекст: Флотът е най-слабо модернизираната част от въоръжените сили на Румъния. Тя разполага с една подводница, 3 фрегати, 4 многофункционални корвети, 3 ракетни корвети и други по-малки съдове. Две от фрегатите са британски, като по-голямата част от бойните съдове са от 80-те години.

Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда

Гърция купува военни кораби от Франция за €3 милиарда

Париж укрепва военните връзки в Европа

Подобно на България, Румъния е член на НАТО от 2004 г., но, за разлика от нашата страна, има 650-километрова сухопътна граница с Украйна, а бойните действия в Черно море са в непосредствена близост до нейните води. Букурещ прие на своя територия елементи от американската противоракетна отбрана, а освен това увеличи военните си разходи до 2,5% от БВП.

Детайли: Четирите нови бойни кораба трябваше да бъдат от клас Gowind - изделия на френската Naval Group. Те имат модерни електроника и въоръжение, като могат да носят на борда си вертолет или дронове. Основното им въоръжение са далекобойните противокорабни ракети "Екзосет".

Към момента Египет и Аржентина имат на въоръжение такива кораби, но освен това Гърция преговаря за придобиването на до 7 броя, 3 от които - построени в местна корабостроителница.

Румъния наема 4000 професионални войници

Армията на тази съседска държава наема над 4000 професионални войници

Това е една от най-мащабните кампании за попълване на вакантни длъжности

Румъния и Naval Group подписаха през 2019 г. договор за 4 такива плавателни съда, както и за модернизация на два от старите на обща стойност от 1,2 млрд. евро. Дейностите трябваше да бъдат извършени съвместно с румънската Santierul Naval Constanta.

Сделката обаче се сблъска първо с правни проблеми, а след това двете страни не успяха да изгладят и противоречията си, възникнали заради повишаващите се разходи. Не липсваха и скандали, след като в медиите в северната ни съседка се появиха информации, че високопоставени политици са лобирали за по-скъпата оферта на нидерландската компания Damen.