Франция и Гърция обявиха, че са сключили сделка в областта на отбраната. Това е сигнал, че Париж укрепва военните връзки в Европа след дипломатическия конфликт с Австралия и САЩ, заради анулиран договор за подводници, пише Politico.

Очаква се сделката да включва ангажименти от страна на Гърция за закупуване на френски военни кораби на стойност най-малко 3 милиарда евро, както и клауза за взаимопомощ в областта отбраната, сочат представители на гръцкото правителство.

Сделката е въз основа на предишно споразумение за закупуване на френски изтребители и включва опцията Гърция да купува допълнителни военни кораби в бъдеще, което би могло да повиши общата стойност на договора над 5 милиарда евро.

Според други източници на гръцкото правителство Атина ще купи три фрегати, като първата вероятно ще се достави през 2025 година.

"Европейците трябва да спрат да бъдат наивни", каза Макрон след като беше съобщено за сделката.

"Когато сме под натиск от външни сили, трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и способността да се защитаваме".

Гръцкият флот дълго време търси възможност да обнови своя флот, като купува нови фрегати и модернизира наличните. Нуждата става още по-остра миналата година, след като напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие нарасна.

Според Макрон споразумението не е насочено конкретно към никоя страна, но външната Граница на ЕС трябва да бъде защитавана. В договора има клауза за взаимопомощ при евентуално нападение на някои я от двете страни.