Русия и Япония ще създадат фонд в размер на 1 млрд. долара за капиталови инвестиции в двустранни проекти, като например инвестиции във фармацевтичната и енергийната сфера.

Руският директен инвестиционен фонд (RDIF) и Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) ще инвестират по 500 млн. долара в съвместния фонд, заяви главният изпълнителен директор на руския фонд Кирил Дмитриев в интервю за "Уолстрийт Джърнъл", съобщава БНР.

Планът за създаването на този съвместен фонд, който ще бъде обявен официално в петък, е част от серия икономически договорености, потвърдени в кулоарите на среща на върха в Япония между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе.

Двете държави изграждат икономически връзки, тъй като се стремят в крайна сметка да подпишат официален мирен договор, който да сложи край на враждебното им отношение в сила от Втората световна война насам. Трябва да се има предвид, че в края на войната СССР окупира четири японско-администрирани острова, които властите в Токио иска да си върнат.

Русия, която продължава да се намира под международни икономически санкции, има голямо желание да привлече чужди инвестиции.

Дмитриев каза, че инвестиционните планове биха помогнали "да създадат основна за диалог" за подписване на официален мирен договор. Той също така посочи, че очаква японските компании да допринесат със средства за съвместния инвестиционен фонд.

Според шефът на RDIF са планирани около 20 съвместни инвестиционни проекти, като четири или пет от тях вероятно ще бъде факт в рамките на следващите шест месеца. Областите на проектите ще включват селското стопанство, летищни логистика, производство и здравеопазване, каза той.

Говорител на Японската банка за международно сътрудничество отказа да коментира новината за новия фонд, но отбеляза, че JBIC и RDIF си партнират от 2013-а година насам, подпомагайки японските компании, които искат да влязат на руския пазар.