14 полка от руската армия ще получат нови ракетни комплекси "Ярс" с междуконтинентални балистични ракети до края на годината. Новото оборудване ще замени старите комплекси "Топол" като част от модернизацията на въоръжените сили на държавата, съобщава Reuters.

Руската армия ще получи и модернизирани бомбардировачи, оборудвани ракети през 2018 г., обяви руският президент Владимир Путин на среща с представители на Министерството на отбраната в Сочи.

"През годината въздушната част на ядрената триада ще получи модернизирани бомбардировачи ТУ-95МС и ТУ-160, въоръжени с модерни крилати ракети с дълъг обсег Kh-101 и Kh-102", каза Путин.

Ядрената триада на Русия включва стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници. През последните месеци те са тествани активно.

Президентът възложи на отбранителната промишленост да завърши разработката и да се подготви за производството на система за противовъздушна отбрана S-500, която служи за защита от балистични ракети и е способна да прихваща обекти на най-високата надморска височина, включително близо до космоса.

Руският държавен глава, чиито отношения със Запада се влошиха в последно време, беше казал, че не иска надпревара във въоръжаването, а предупреждава потенциалните врагове, че страната му е разработила ново поколение непобедими оръжия, за да се защити.