Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" блокира услугата Google News на територията на Русия. Това се случва само дни, след като руски съд забрани Facebook и Instagram, обявявайки ги за "екстремистки".

"Платформата Google News е публикувала материали в Русия, които са съдържали подвеждаща информация от обществен интерес за хода на специалната военна операция в Украйна", съобщават руските медии, цитирайки изявление на "Роскомнадзор".

Telegram се превърна в социалната медия на войната в Украйна

Telegram се превърна в социалната медия на войната в Украйна

Приложението се превърна в цифрово бойно пространство на конфликта

Според регулатора базираният в САЩ онлайн новинарски ресурс е предоставил достъп до много публикации и материали, съдържащи подвеждаща за руското общество значима информация за хода на "специалната военна операция в Украйна", както наричат войната руските власти.

Интерфакс припомня, че Русия наскоро прие закон за наказателната отговорност за публично разпространяване на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили.

Пред тежка цензура са изправени и самите руски медии, като малкото опозиционни спират работа една по една. Преди дни стана ясно, че независимият руския вестник "Новая газета" спира да пише за войната в Украйна именно заради цензурата в Русия.