Преди руските военни да нападнат Украйна на 24 февруари, Наталия Нежинска никога не беше използвала Telegram. Сега тя не може да изкара и ден без приложението за съобщения. То я захранва с безкраен поток от информация за родния й град Харков, в Източна Украйна, директно в дома й в Лортън, Вирджиния.

"Какво прави армията, колко хеликоптера са унищожили, новини за доставките, споделени шеги, местни герои, паднали в бой или все още живи", разказва тя. Нежинска, която печели американско гражданство, като служи като боен медик в армията на САЩ в продължение на пет години, казва, че публикациите в популярното приложение се множат с всеки изминал ден.

"Мисля, че това е много полезен инструмент за документиране на военни престъпления", казва тя, "тъй като има много живи кадри от бомбардировки от телефоните на жителите и охранителните камери също".

Трудно е да си представим как би се развила войната на Русия в Украйна без Telegram. Приложението за съобщения, което миналата година достигна милиард изтегляния, се превърна в цифрово бойно пространство на конфликта. То е инструмент както за правителствата, така и е център за информация за гражданите и от двете страни. Украинските правителствени служители, включително президентът Владимир Зеленски, разчитат на приложението за всичко - от набиране на глобална подкрепа до разпространение на предупреждения за въздушни нападения и карти на местни бомбоубежища. Същото прави и руското правителство, и руските опозиционни канали, които сега се оказват откъснати от повечето масови социални медии.

Telegram бот дава достъп до телефонните номера на потребители на Facebook срещу $20

Telegram бот дава достъп до телефонните номера на потребители на Facebook срещу $20

Засегнати са около 500 млн. потребители

Аматьори-детективи и висши военни служители преглеждат украинските канали 24/7 за новини.

Войни са се разгръщали в социалните медии и преди, но рядко са били толкова щателно документирани, както при нахлуването на Русия в Украйна. И Telegram се очертава като най-важната платформа за социални медии, предлагаща на света нефилтриран поглед към войната.

Приложението е от съществено значение за повече от три милиона украински бежанци, свързвайки ги с безопасни маршрути и помощ. Милиони украинци извън страната го използват, за да намерят новини от дома си, като отчаяно преглеждат снимки и видеоклипове за познати места или лица. Същото правят и членовете на семействата на руските войници.

Поредната стъпка към онлайн цензурата: Съдят Apple, за да премахне приложението Telegram от магазина си

Поредната стъпка към онлайн цензурата: Съдят Apple, за да премахне приложението Telegram от магазина си

Обвиненето смята, че то се използва от неонацисти

"Това е последният мост на социалните медии от западния свят към руския свят, където можете да видите какво се случва и как протича битката", казва Клинт Уотс, бивш агент на ФБР и сътрудник в Института за външна политика, който се фокусира върху чуждата дезинформация.

"Който може да поддържа информационните си кампании в Telegram, има най-добрия шанс да формира светогледите за това, което се случва в Украйна."

Силата на Telegram е липсата на надзор

Създадено през 2013 г. от руснаците в изгнание Николай и Павел Дуров, приложението за съобщения беше известно като убежище за екстремисти от Ислямска държава. Тъй като социалните медийни платформи като Facebook, Twitter и YouTube забраняваха съдържание от джихадистки и екстремистки групи, услугата за съобщения им преостави скорост, сигурност и поверителност - с малко или никакво модериране.

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Кои са те?

Telegram е използван от т.нар. "периферни групи" като привържениците на конспирацията Covid-19 и QAnon, но също и от организатори на Black Lives Matter, продемократични групи от Южна Корея до Куба и Иран и опозиционните групи в Русия.

Няма алгоритъм, който да решава какво да покаже на потребителите или какво да ограничи. Само с едно кликване може да се превеждат съобщения от руски на английски или на други езици, превръщайки Тelegram в инструмент за масова комуникация.

Така Telegram стана сърцето на пропагандната битка, позволявайки на историите за украинска съпротива или героизъм да се разпространяват заедно с руската дезинформация. Сега, на фона на все по-брутални атаки срещу украински цивилни и отчаяна репресия срещу "фалшива информация" в Русия, и двете страни се надпреварват да доминират във войната в Telegram.

Могат ли американските власти наистина да спрат криптовалутата на Telegram?

Могат ли американските власти наистина да спрат криптовалутата на Telegram?

"Telegram се превърна в ключово бойно поле на информационната война", казва д-р Иън Гарнър, историк и преводач на руската военна пропаганда пред TIME. "Интересното е, че тази информационна война е възложена на частна компания", добави той.

Екипът на Зеленски е добре запознат с Telegram

Неговите съветници използват приложението за набиране и организиране на доброволци, като често публикуват ексклузивни новини.

"Бих могъл дори да кажа, че това е нашият дом", каза Михаил Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна. 

SEC спря продажбата на криптовалутата на Telegram след първично предлагане за 1.7 милиарда

SEC спря продажбата на криптовалутата на Telegram след първично предлагане за 1.7 милиарда

Според регулатора, Telegram не е регистрало ценните книжа в САЩ

Украинското правителство преназначи своя официален Telegram канал за COVID-19, който през предходните две години беше използван за споделяне на новини, свързани с пандемията, за да предоставя 24/7 актуализации за войната. "UkraineNow" вече има повече от три милиона последователи в украинските, руските и англоезичните канали.

"Когато войната избухна, ние се върнахме в Telegram и си спомнихме всичко, което знаехме, така че работи доста успешно," добави Федоров. 

Зеленски го използва, за да споделя с целия свят неформални, лични видеоклипове, често заснети със смартфон. За три седмици неговият канал - който имаше 65 000 последователи на 23 февруари - нарасна експлозивно. Международна аудитория от повече от 1,5 милиона души вече се абонира за него.

Но украинските власти също така откриха редица нови практически приложения на апликацията. Повечето градове, както и техните местни служители имат свои собствени канали. Властите споделят предупреждения за въздушни нападения, карти на бомбоубежища, съвети за безопасност и насоки за откриване на предполагаеми руски диверсанти.

Това е не само начин украинските служители да получат информация, но и цивилните да предоставят информация. Хората могат да съобщават подробности за движенията на руски войски и бронирана техника. На 8 март украинската служба за сигурност заяви, че един такъв сигнал е позволил успешно да атакуват руски танкове край Киев.

Telegram - любимото чат приложение на терористите

Това са любимите чат приложения на терористите

Колко от тях използвате и вие?

"Вашите съобщения за движението на врага чрез официалния чатбот... носят нови трофеи всеки ден", туитна агенцията.

Украинците също са използвaт Telegram, за да се опитат да изпреварят руската пропагандна машина, като предупреждават хората за фалшиви новини - че украинските сили се предават или че Зеленски е избягал от Киев - още преди те да пуснат корени. Украинският център за противодействие на дезинформацията, който е част от нейния Съвет за национална сигурност и отбрана, призовава обикновените граждани да се "присъединят към информационния фронт!"

"Докато нашите защитници отблъскват настъплението на окупаторите, руските информационни терористи излъчват картина на алтернативна реалност", беше публикувано в Telegram на 27 февруари. "Днес украинците трябва да се обединят. Свържете се с вашите роднини, познати и приятели в Русия и им изпратете линк към канала на Telegram.

Приложението е не по-маловажно за руснаците. Анализ на 187 рускоезични новинарски канала, предоставени на TIME от Logical, базирана в Обединеното кралство технологична компания, която се бори с дезинформацията, показва, че абонатите на Telegram от Русия са се увеличили с 48% от 24 февруари насам до 8 милиона.

Трудно е да се каже колко руснаци търсят независими новини за войната в Telegram и колко следват проруската пропаганда, като "мигрират" към приложението след забраната на Facebook и Twitter. 

В миналото апликацията се използваше от много руски опозиционни групи и беше от решаващо значение за организацията на протестите в Беларус срещу съюзника на Путин Александър Лукашенко през 2020 г., но изглежда малко вероятно руското правителство отново да го забрани.

"Руското правителство се нуждае от Telegram", казва Гарнър. "Техните новинарски уебсайтове продължават да бъдат хакнати, те продължават да бъдат премахвани и продължават да имат прекъсвания."

В началото на войната в Украйна Telegram преливаше от фалшиви новини. Напоследък руснаците използват и фалшиви личности, представящи се за "военни кореспонденти". Когато Telegram забрани официалните акаунти на руски държавни медии за потребителите в Европейския съюз, за ​​да спазват новите ограничения, руснаците просто използваха "огледални" канали, които са по-трудни за проследяване, отбелязва Джордан Уайлдън, старши анализатор за Logical.