Потребител на слабопознат интернет форум продава достъп до база данни с мобилните номера на около 500 млн. потребители на социалната мрежа Facebook — и за по-голямо удобство им предлага възможност да търсят в нея чрез бот в Telegram, предава Motherboard.

Макар че данните вероятно са на няколко години, те все пак представляват риск за сигурността и поверителността на потребителите, чиито номера са били откраднати. Според Facebook данните са източени чрез уязвимост, която е била запушена през август 2019 г.

Атаката подчертава за пореден път и нуждата да сме внимателни при споделянето на лични данни в интернет, които не са абсолютно нужни за използване на дадена услуга — тъй като те винаги могат да попаднат в ръцете на недоброжелатели.

Ботът в Telegram, използван от хакера, позволява на потребители да въведат телефонен номер и да получат идентификационния код на дадения потребител на Facebook. Или да въведат името му и да получат телефонен номер. Цената за един номер е $20. Твърди се, че в базата данни се съдържа информация за потребителите от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и 15 други държави.

Motherboard е изпробвала услугата с въвеждане на име на потребител, който е "скрил" номера си във Facebook. Ботът е върнал правилен резултат.

Огромен брой потребители на социалната мрежа са въвели телефонния си номер в платформата. Facebook провеждаше активна кампания в продължения на години, за да ги накара да споделят номера си — и по-късно бе хваната, че ги използва, за да ги "замеря" с още реклами.

Възможно ли е в бъдеще да ползваме само едно приложение, с което да пращаме съобщения до всички?

Възможно ли е в бъдеще да ползваме само едно приложение, с което да пращаме съобщения до всички?

Атанас Райков, генерален мениджър на Viber за Европа, Близкия Изток и Северна Африка, пред Money.bg