Миналата седмица стана ясно, че Американската комисия за ценни книжа и борси спря опита на руското приложение за криптирани чат съобщения Telegram да пусне своя криптовалута в САЩ, провеждайки т.нар. ICO, което представлява първично предлагане на криптовалута.

Като мотив беше изтъкнат, че тя няма регистрация като ценни книжа и съответно няма право да бъде продавана на територията на страната. Планът на компанията беше да пусне за продажба криптоединици, които тя нарича "грам" (на англ. gram) на обща стойност 1.7 милиарда долара.

Тази седмица станаха ясни повече подробности около евентуалните последици от решението на америсканските власти за спиране на първичното предлагане. Дали то може да засегне технически процеса по стартиране на транзакциите с криптовалутата все още е трудно да се каже, като нито един от експертите, до който се допитва руското издание RBC, не е дал категоричен отговор.

Павел Дуров - основател на Telegram

Източник: GettyImages

Павел Дуров - основател на Telegram

В писмо до инвеститорите екипът на основателя на компанията Павел Дуров посочва, че не са съгласни с констатаците на американската комисия. Telegram търси варианти за изход от създалата се ситуация, включително и възможно отлагане на датата за стартирате на проекта и се очаква да предоставят нова инфорвация до края на седмицата.

Действията на комисията - с възможен обратен положителен ефект за Telegram

По думите на интернет омбудсмана Дмитрий Мариничев Telegram фактически вече е провела частно пласиране на валутата сред лимитиран кръг от инвеститори. Сега те от своя страна ще продават токените, а не самата компания. "По същество това е първично предлагане, но направено във форма на последователни действия, които са логични и легални. В крайна сметка накрая всички те ще доведат до факта, че милиони "грамове" ще бъдат пуснати на американския пазар и никой няма да има възможността да контролира този процес, включително и комисията", казва още Мариничев, цитиран от RBC.

Според него системата може да просъществува и в агресивна среда чрез блокчейн технологията, която е подкрепяна от самите участници в нея. "Проектът предвижда доставянето на 250 милиона "грам"-а безплатно за потребителите на Telegram, което ще създаде основите за появата на ликвиден пазар. В общи линии не виждам инструменти от страна на комисията, освен истерични дела, които могат да спрат процеса", казва експертът.

Дмитрий Мариничев

Източник: GettyImages

Дмитрий Мариничев

По думите му, американската комисията се опитва да подкопае устойчивостта на проекта и да създаде негативно информарционна среда, която да уплаши вторичните инвеститори и американските граждани и да ограничи техните възможни опити да се включат във финансовата схема, неконтролирана от комисията. Но според Мариничев това е създало "Ефектът на Стрейзънд" - "Комисията даде на Дуров голям подарък: независимо от размера на глобата, той ще бъде значително по-малък от маркетинг бюджета, нужен за такъв ПР ефект", казва той.

Какво казват инвеститорите?

По-рано няколко бизнесмена анонсираха своите инвестиции в токени. Създателят и главен изпълнителен директор на QIWI Сергей Солонин вложи 17 милиона долара по време на предварителните покупки на криптовалутата през януари 2018 година. Сред инвеститорите в Telegram по информация на руски медии е и Роман Абрамович. Сред тях е още и китайската The9, която е вложила 2 милиона долара при последното предлагане.

"Не мисля, че братята Дурови, претендиращи за титлата на световни анархисти, са готови да станат световни терористи, така че е очевидно, че те ще защитят своите права и скоро или късно ще изчистят всички формалности с американската комисия", казва Глеб Давидчук, управляващ партньор на iTech Capital. "Също така смятам, че позицията на комисията е напълно в изгода на Дурови, позволявайки им да получат формална причина да отложат датата на официално стартиране на проекта и да се подготвят по-добре от техническа и правна гледна точка, особено като има достатъчно пари в компанията", допълва той.