През 2018 г. Брайън Актън - милиардерът съосновател на WhatsApp, взима някои решения, които се оказват съдбоносни. Няколко месеца преди това той напуска Facebook и се разделя с компанията, като написа гневен туит - "Време е.#deleteFacebook".

Актън е и бивш софтуерен инженер на Yahoo. Той и колегата му Ян Кум напускат бизнеса през 2008 г. По-късно те кандидатстват и биват отхвърлени от Facebook, преди да създадат приложението WhatsApp през 2009 г. Три години по-късно продават приложението на компанията, която някога им отказа работа, в сделка за 22 милиарда долара.

Сега Facebook е попаднал в скандал заради практиките си за споделяне на данни на потребителите, в частност тези на WhatsApp. 

След като продава WhatsApp Актън влага 50 милиона долара в нова организация с нестопанска цел Signal Foundation. Основната цел на групата: финансиране на тригодишно приложение, наречено Signal, което позволява на потребителите да изпращат криптирани съобщения.

Telegram и Signal печелят милиони нови потребители заради скандала около WhatsApp

Telegram и Signal печелят милиони нови потребители заради скандала около WhatsApp

Чат приложението на Facebook не успя да обясни какво се променя

Signal предлага лесна комуникация и пълна анонимност. Заради финансирането приложението няма има нужда да се придържа към търговски интереси и да продава реклами, нещо, което Актън всъщност мрази във Facebook. Като цяло той предвижда Signal да направи "частната комуникация достъпна и повсеместна", казва той пред Forbes през 2018 г., а приложението до голяма степен оправда очакванията му.

Сега приложението се превръща в убежище за по-консервативните по отношение на политиките за лични данни. То предлага на потребителите си възможността да комуникират, без да се притесняват дали приложението упражнява политики за модериране на съдържанието. Изглежда, че Signal няма такива правила и няма достъп до съобщенията на потребителите, което теоретично прави невъзможно сътрудничеството с полицейско разследване.

За момента Signal се очертава като нова популярна алтернатива, заедно с Telegram, друго приложение за криптирани съобщения. И двете предлагат нещо, което Facebook и Twitter не правят: анонимност и не си сътрудничат с властите при евентуални разследвания на потребители.

Двете приложения са на върха на класациите на Apple по отношение на изтеглянията през изминалата седмица. За  периода от 6 - 10 януари Signal е теглен средно 251 000 пъти на ден, докато Telegram прави средно 1,1 милиона. Тези цифри съответно представляват 409% и 61% увеличение спрямо средното теглене на ден през 2020 г., според Apptopia, която следи свалянето на приложения.

Освен огромната популярност, Telegram и Signal споделят и още нещо общо: Те са добре финансираните продукти на двама богати и млади технологични титани. 48-годишният Актът е основател на Signal, а основател на Telegram е 36-годишният руснак Павел Дуров.

Нарастването на потребителите на Signal, и Telegram се приписват на напускащите WhatsApp, който им е основен конкурент и наскоро направи промени в условията си за поверителност.

"Telegram се превърна в убежище за онези, които търсят платформа за комуникации, гарантираща неприкосновеността на личния живот и сигурността. Приемаме тази отговорност много сериозно. Няма да ви подведем", написа Дуров в пост в Telegram.

Signal стартира през 2014 г. Технологията за криптиране бързо печели аплодисментите на милиардера и основател на Twitter  Джак Дорси, както и на Едуард Сноудън, който казва, че използва Signal всеки ден.

И Signal, и Telegram предлагат индивидуални съобщения и групови съобщения, а технологията им за криптиране затруднява проследяването на обхват на разговорите. И двете позволяват да се присъедините към група чрез URL.

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Властите призоваха гражданите да изтрият приложението за съобщения WhatsApp

Президентът Тръмп отдавна има публично присъствие в Telegram чрез открита достъпна групова страница и продължава да публикува там  след като блокират акаунтите му в Facebook и Twitter. Telegram предлага на президента средства за безпрепятствена комуникация, но пред малка аудитория - от около 500 000 последователи. В Twitter и Facebook той имаше над 100 милиона последователи общо.

Във вторник вечерта той публикува нов коментар в Telegram и не пропусна да обвини Twitter и Facebook: "Мисля, че големите технологии правят ужасно нещо ... за нашата страна", пише той. "Но винаги има контра ходове."