Facebook се опитва да се справи с изненадващата заплаха за WhatsApp, след като промени в условията предизвикаха притеснения за поверителността на личните данни на потребителите и ги накараха да се обърнат към конкурентни приложения за чат като Signal и Telegram.

Заради скандала, причинен от неразбиране на промените, старши мениджърите на WhatsApp се опитаха да спасят положението, давайки повече разяснения. Засега усилията изглежда не дават особен резултат.

От проблемите на популярното в Западна Европа приложение печелят конкуренти като Signal и Telegram. Първото бележи 8,8 млн. нови сваляния в седмицата от 4 януари насам, когато бяха обявени промените. През предходната седмица свалянията са били едва 246 хил. Приложението получи и подкрепа от ексцентричния милиардер Илън Мъск, който туитна "Използвайте Signal". (Което пък създаде съвсем различно — и доста комично — объркване сред привържениците му.)

Telegram пък снощи се похвали с общо 500 млн. потребители — 25 млн. от които са се регистрирали само през последните три дни.

Какво обяви WhatsApp?

Редица потребители интерпретираха съобщението на WhatsApp от 4 януари погрешно. Те сметнаха, че компанията ще започне да споделя събраните за тях данни със своята компания майка Facebook.

Интепретацията обаче е грешна, а истината е по-неприятна: WhatsApp споделя всички тези данни от 2016 г. насам. Това не се случва единствено в рамките на Европейския съюз заради приети от Брюксел правила и наложени ограничения при одобрение на сделката през далечната 2014 г.

Именно през август 2016 г. WhatsApp даде възможност на потребителите да изключат споделянето на данни между двете платформи. Ако те са направили това тогава, забраната ще важи и след промените, които ще влязат в сила от 8 февруари.

А данните на потребителите, регистрирани след 2016 г., вече отдавна се споделят с Facebook.

На 4 януари WhatsApp просто съобщи, че ще изтрие от общите условия текста, свързан с тази възможност — която отдавна липсва.

Важно е да се отбележи, че разговорите на потребителите в WhatsApp са криптирани и компанията няма да достъп до тях. Споделя се обаче информация като телефонния номер на потребителите, колко дълго и как използват приложението, как и с кои други потребители общуват, IP адрес, операционна система, мобилна мрежа, език и много други— дори и информация за състоянието на батерията.

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Пипалата на социалната мрежа достигат далеч извън пределите на нейните услуги и се разпростират в целия интернет