Русия възобновява участието си в Черноморската зърнена инициатива - т.нар. "зърнена сделка", съобщи официален представител на Министерството на отбраната на страната, цитиран от "Ведомости". Той уточнява, че руската страна е получила писмени гаранции от Украйна, че няма да използва "зърнения коридор" за бойни действия срещу Русия.

"Руската федерация счита, че получените гаранции към момента изглеждат достатъчни, и възобновява изпълнението на споразумението "Инициатива за безопасен транспорт на зърно и храни от пристанищата на Украйна", което беше спряно след терористичната атака в Севастопол ", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

От ведомството отбелязват ролята на Турция и ООН, благодарение на които Украйна е предоставила писмени гаранции, че ще използва хуманитарния коридор само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива и свързаните с нея разпоредби на Съвместния координационен център.

Русия преустанови участието си в "зърнената сделка" на 29 октомври, след като украинската страна атакува чрез дронове кораби на Черноморския флот до пристанището в Севастопол. Според изявление тогава на руското Министерство на отбраната, атакуваните кораби са гарантирали сигурността на "зеления коридор", през който е извозвано зърно от украинските пристанища в рамките на "зърнената сделка".

Кои страни купуваха през лятото най-много украинско зърно

Кои страни купуваха през лятото най-много украинско зърно

Преговорите по "зърнената сделка" се подновяват