Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни и юли 2022 г., са страните с развити икономики, като на тях се падат 81% от всички доставки за периода. Това сочат изчисленията на РИА Новости, по данни от платформата Comtrade на ООН.

Отбелязва се, че обемът на доставките в парично изражение за посочения период на годишна база е намалял с 43% - на международните пазари от Украйна са изнесени зърнени култури на стойност 771 милиона долара, при продукция за 1,3 милиарда долара година по-рано.

В същото време, Западните страни увеличиха покупките си, закупувайки зърно от Украйна за 625 милиона долара през юни и юли, при 380 милиона долара година по-рано.

Сред основните купувачи на украинско зърно са: Румъния, Полша, Турция, Унгария и Египет. В Топ 10 по покупки миналото лято влизат още: Словакия, Ливан, Нидерландия, Германия и Испания.

Вчера, на 16 октомври, в Москва започнаха преговори между руската страна и представителите на ООН по т.нар. зърнена сделка. По думите на официалния представител на генералния секретар на ООН, Стефан Дюжарик, целта на посещението му е да се разшири и продължи зърнената сделка и да се насърчи износът на руско зърно и торове.

Координаторът в ООН на сделката, която предвижда износ на украинско зърно от Черноморските пристанища, Амир Махмуд Абдула заяви, че действието й може да бъде разширено. Той също така подчерта, че няма причина да се смята, че договорът може да не бъде продължен.

Русия заплаши да прекрати сделката за износ на зърно

Русия заплаши да прекрати сделката за износ на зърно

Ако ООН не приеме исканията ѝ