Русия блокира две украински морски пристанища в Азовско море - Бердянск и Мариупол, като на корабите е забранено както да влизат в тях, така и да ги напускат, съобщи украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян, цитиран от Reuters.

По думите на министъра 35 плавателни съда са възпрепятствани да извършват нормални операции и само плавателни съдове, движещи се към руските пристанища на Азовско море, имат разрешение за влизане.

"Целта е проста - чрез блокиране на украинските пристанища на Азовско море, Русия се надява да изгони Украйна от собствената ни територия - територия, която е наша в съответствие с всички съответни международни закони", пише Омелян на профила си във Facebook.

Според него 18 кораба очакват да влязат в Азовско море - 4 за Бердянск и 14 за Мариупол. Освен това има опашка от 9 плавателни съда, чакащи да напуснат Азовско море, а 8 други кораба стоят близо до пристанищните кейове. Двете пристанища са ключови за износа на зърно и метали на Украйна, както и за вноса на въглища.

Перспективите за износ на зърно от Азовско море са неясни за момента, заяви вчера украинският земеделски министър Максим Мартнюк. Зърненият износ на страната ще бъде отклонен към Черно море, ако корабите не могат да се движат свободно в Азовско море.

Конфликтът между Киев и Москва започна, след като през уикенда Русия конфискува 3 украински военни кораба, заедно с екипажите им близо до Кримския полуостров, тъй като според Москва те незаконно са навлезли в руски териториални води. Украйна категорично отхвърля тези обвинения.

Сблъсъкът между Русия и Украйна в Керченския проток заплашва износа през Черно море

Сблъсъкът между Русия и Украйна в Керченския проток заплашва износа през Черно море

Проливът е основен канал за доставки на зърно, петрол, минерали и дървен материал в региона

Търговци съобщават пред Reuters, че купувачите вече отказват доставки от Азовските пристанища. Предполага се, че в Бердянск и Мариупол ще има малко или никакви сделки в близко бъдеще, защото купувачите не искат да вземат пратки от тези места.

"Като цяло няма голяма паника на пазара, тъй като износът от Азовските пристанища засяга само около 4 до 5% от общия износ на зърно извън Украйна", казват търговеците пред Reuters.

Украинският добив на зърно през 2018 г. достигна рекордните 68.2 млн. тона до 27 ноември. Очаква се през сезон 2018/19 износът да достигне 47 млн. тона, с което да постави рекорд в исторически план.