Министерството на икономическото развитие (МИР) на Русия предлага да се забрани на чиновниците от държавна администрация и военните да водят работна служебна кореспонденция чрез мобилни приложения на чуждестранни разработчици.

Съответното предложение, копие от което, твърди че притежава деловият вестник Комерсанть”, вече е било изпратено до руския президент.

За служебни цели се планира използването само на руски приложения за комуникации. Тази позиция е съгласувана с министерствата на съобщенията, на търговията и с Института за развитието на интернет, е потвърдила пред изданието представителя на МИР Елена Лашкина. 

Ограниченията могат да засегнат електронната поща Gmail на Google и популярните WhatsApp, Viber, Skype и Telegram. 

Освен това министерството предлага забраната да се разпространи и върху купуването на услуги и оборудване за създаването и обслужването на информационни системи, при наличието на отечествени аналози. Отбелязва се, че тези мерки могат да засегната не само държавните органи, но и компаниите с държавно участие. 

Администрацията на Томска област вече не използва чуждестранни информационни платформи, а популярният  Skype е напълно забранен още през 2011 година, съобщава ТАСС.