Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган няма да повдига отново въпроса за завземане на дял от най-голямата публична банка в страната преди местните избори, които ще се проведат през март, твърди Bloomberg, цитирайки свои източници.

Както вече стана ясно, държавният глава поднови офанзивата си срещу Isbank, в която 28 процента дял има основната опозиционна партия в страната. Той настоява банката, или поне техният дял, да мине под контрола на Министерство на финансите.

Източник на изданието обаче посочва, че законопроектът не е сред тези, които ще бъдат представени в парламента преди март.

Isbank попадна под мерника на Ердоган, който засилва реториката си срещу опозицията, за да мобилизира електоралната си база. Джонатан Фрийдман, базиран в Лондон анализатор за Турция в Wallbrook посочва, че държавният глава не за първи път настоява да придобие акциите на опозицията, но към момента планът не е бил задействан.

Ердоган бори инфлацията с полицаи

Ердоган бори инфлацията с полицаи

Общинска полиция обикаля магазините, търсейки сметка за повишените цени

Въпреки че турската опозиционна Републиканска народна партия не получва дивиденти от дяла си от 28% в Isbank, Ердоган ги обвинява, че "експлоатират" името на Мустафа Кемал Ататюрк, бащата на съвременна Турция. Самият той дари дяловете от банката на партия пособствена воля. Но държавният глава твърди, че щом те са били собственост на бащата на нацията, не трябва да са собственост сега на политическа партия.

Самата банка неведнъж е посочвала, че всеки опит за национализация ще бъде финансово престъпление. Партията вече е отказвала на исканията на Ердоган да предаде доброволно дяловете си, както и 4-те места в борда. Идеята за национализация е от 2015 г. и е дело на един от съветниците на Ердоган.

В последния си коментар държавният глава дава да се разбере, че има подкрепа не само на своята партия, но и на "Партия на националистическото действие", него партньор в парламента, и скоро може да има гласуване.

Пенсионният фонд Isbank, създаден от банката, държи 40% от нея. Този дял има пазарна оценка от около 24,5 милиарда лири ($4,7 милиарда). Около 70 процента от тези 32 процента, които се търгуват свободно, са на чуждестранни инвеститори.

Ердоган иска да сложи ръка върху най-голямата турска публична банка

Ердоган иска да сложи ръка върху най-голямата турска публична банка

28% дял от нея държи основната опозиционна партия. Държавният глава иска парламентът да ги отнеме