Общинската полиция в Турция се оказва на първа линия в борбата срещу инфлацията, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган яростно недоволства от опитите на централната банка да се справи с проблема с традиционния инструментариум, разказва Bloomberg в коресподенция от Истанбул.

В една слънчева октомврийска утрин в Гунгорен, квартал в Истанбул и електорална крепост на партията на Ердоган, представители на общинска полиция започват да обикалят изненадващо супермаркетите, разглеждайки стоките по рафтовете и издавайки предупреждения на управителите, заподозрени в несправедливо повишаване на цените.

"Проверяваме етикетите и цените на каса. Също така проверяваме колко тежат. Обикаляме по няколко магазина всеки ден", казва Ахмет Ергал.Мерките отразяват растящото отчаяние след 38-процентния срив на лирата през тази година, който създаде хаос при цените, натискайки инфлацията до 15-годишен връх от близо 25 процента през септември. Производствените цени растат почти двойно от този темп.

Централната банка вече повиши лихвите с 6,25 пр. п. до 24 процента миналия месец, спирайки срива на валутата. Очаква се днес правителството да представи пакет мерки, насочени към ограничаване на цените.

Инспекциите са започнали малко след призива на Ердоган от 14 септември към властите да измислят механизми срещу повишаването на цените.Потребителите са скептични. "Ръстът на цените не е заради магазините, а е резултат от пътя, по който Турция пое", казва Сабри Ергин. "Тези инспекции не могат да разрешат нищо".

"Инфлацията не може да бъде спряна чрез органите на реда", посочва Еринк Йелдан, икономист в Bilkent University в Анкара.

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Ердоган и Анкара имат план как да измъкнат страната от "триъгълника на злото"