Президентът на Турция направи пореден ход в кампанията си да придобие най-голямата публична банка в страната, Turkiye Is Bankasi A.S., призовавайки парламентът да одобри идеята му, пише Bloomberg.

Акциите на институцията, която е частично собственост на основната опозиционна партия, се сринаха, след като Ердоган заяви пред депутати от собствената му формация в Анкара, че "Isbank ще стане собственост на Министерство на финансите, с благословията на Аллах".

Инвеститорите са притеснени. Финансовият сектор се олюлява от планините лош дълг. И политическият спор относно банката преди общинските избори през март рискува да създаде още повече притеснения. Акциите на банката поевтиняха със 7% - най-голям спад от август 2018 г.

Това не е първият път, в който Ердоган изразява желание да увеличи властта си над финансовата система по време на предизборна кампания. Преди вота от миналата година той заяви, че ще поеме по-голям контрол над монетарната политика, което създаде криза при валутата.

Скок в цените на храните в Турция оставя инфлацията висока

Скок в цените на храните в Турция оставя инфлацията висока

Въпреки намалените цени на електроенергията и природния газ

Въпреки че турската опозиционна Републиканска народна партия не получва дивиденти от дяла си от 28% в Isbank, Ердоган ги обвинява, че "експлоатират" името на Мустафа Кемал Ататюрк, бащата на съвременна Турция. Самият той дари дяловете от банката на партия пособствена воля. Но държавният глава твърди, че щом те са били собственост на бащата на нацията, не трябва да са собственост сега на политическа партия.

Самата банка неведнъж е посочвала, че всеки опит за национализация ще бъде финансово престъпление. Партията вече е отказвала на исканията на Ердоган да предаде доброволно дяловете си, както и 4-те места в борда. Идеята за национализация е от 2015 г. и е дело на един от съветниците на Ердоган.

В последния си коментар държавният глава дава да се разбере, че има подкрепа не само на своята партия, но и на "Партия на националистическото действие", него партньор в парламента, и скоро може да има гласуване.

Пенсионният фонд Isbank, създаден от банката, държи 40% от нея. Този дял има пазарна оценка от около 24,5 милиарда лири ($4,7 милиарда). Около 70 процента от тези 32 процента, които се търгуват свободно, са на чуждестранни инвеститори.

Коментарът на Ердоган идват в момент, в който турските банки се изправят пред искания за реструктуриране на дълга от редица компании, които пострадаха от 28-процентния срив на лирата срещу долара миналата година. Дружествата се оказаха в трудна позиция при обслужването на дълга си в зелената валута.

Същевременно икономическият растеж в страната се забавя, а разходите за заемен капитал са високи. Това удря и печалбата на банковия сектор.Isbank отчита приходи от 4,6 милиарда лири ($885 милиона) за първите девет месеца на миналата година, почти без промяна спрямо 2017 г., а печалбата пада с 19 процента през третото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото

Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото

Страната има за цел да произвежда по 50-60 тона от жълтия метал годишно до 2023 година